Nalewka jeżynowa z czarnym bzem

m7
Nalewka jeżynowa z czarnym bzem

1

0 / 0

Bardzo smaczna i zdrowa nalewka z jeżyn i czarnego bzu.

6

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

50 rum

1 kg czarny bez

1 kg cukier

1 l woda

0.50 l jeżyny

0.50 l spirytus

Przygotowanie


1

Jeżyny przebrać, opukać, osuszyć na papierowym ręczniku i zasypać 25 dkg cukru i trzymać w słoju 5 dni - od czasu do czasu potrząsać.

2

Po 5 dniach zalać szklanką spirytusu i trzymać kolejne 5 dni. Następnie zagotować syrop z 1 litra wody i reszty cukru. Na wrzątek wrzucić wypłukany czarny bez.

3

Od momentu zagotowania gotować ok 5-7 minut (nie należy gotować krócej, bo surowy czarny bez może wywołać sensacje żołądkowe). Ostudzić. Potem przecedzić (przez lniana szmatkę), zalać jeżyny, wlać rum, resztę spirytusu i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie całość jeszcze raz przecedzić i na zdrowie! Mocne, ale sok z czarnego bzu dobry jest na przeziębienia!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

423

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

61

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły