1

Składniki

50 Mililitrów
rum
1 Kilogram
Czarny bez
1 Kilogram
cukier
1 Litr
woda
0.5 Litra
Jeżyny
0.5 Litra
spirytus
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jeżyny przebrać, opukać, osuszyć na papierowym ręczniku zasypać 25 dkg cukru i trzymać w słoju 5 dni- od czasu do czasu potrząsać. Po 5 dniać zalać szklanką spirytusu i trzymać kolejne 5 dni. Nastepnie zagotować syrop z 1 litra wody i reszty cukru, na wrzatek wrzucić wypłukany czarny bez. Od momentu zagotowania gotować ok 5-7 minut( nie należy krócej bo surowy czarny bez może wywołać sensacje żołądkowe). Ostudzić- niech postoi ze dwie godzinki. Potem przecedzić ( również przez lniana szmatkę, zalać jeżyny, wlać rum, resztę spirytusu i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie całość jeszcze raz przecedzić i na zdrowie! Mocne ale sok z czarnego bzu dobry jest na przeziębienia!

Opis

Bardzo smaczna i zdrowa

Podobne przepisy

Kompot wigilijny

Łatwy Do 1 godz
Kompot wigilijny

Bazyliszek

Łatwy Do 15 min
Bazyliszek

Blue Hawaii

Łatwy Do 15 min
Blue Hawaii

CherryMint

Łatwy Do 15 min
CherryMint

EstraRum

Łatwy Do 15 min
EstraRum

Exotic Rose

Łatwy Do 15 min
Exotic Rose

Hard Coconut

Łatwy Do 15 min
Hard Coconut

Navy Grog

Średni Do 15 min
Navy Grog

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!