1

Składniki

50 Mililitrów
rum
1 Kilogram
Czarny bez
1 Kilogram
cukier
1 Litr
woda
0.5 Litra
Jeżyny
0.5 Litra
spirytus
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jeżyny przebrać, opukać, osuszyć na papierowym ręczniku zasypać 25 dkg cukru i trzymać w słoju 5 dni- od czasu do czasu potrząsać. Po 5 dniać zalać szklanką spirytusu i trzymać kolejne 5 dni. Nastepnie zagotować syrop z 1 litra wody i reszty cukru, na wrzatek wrzucić wypłukany czarny bez. Od momentu zagotowania gotować ok 5-7 minut( nie należy krócej bo surowy czarny bez może wywołać sensacje żołądkowe). Ostudzić- niech postoi ze dwie godzinki. Potem przecedzić ( również przez lniana szmatkę, zalać jeżyny, wlać rum, resztę spirytusu i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie całość jeszcze raz przecedzić i na zdrowie! Mocne ale sok z czarnego bzu dobry jest na przeziębienia!

Opis

Bardzo smaczna i zdrowa

Podobne przepisy

Kompot wigilijny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kompot wigilijny

Likier kakaowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Likier kakaowy

Bazyliszek

Przepis
Łatwy Do 15 min
Bazyliszek

Blue Hawaii

Przepis
Łatwy Do 15 min
Blue Hawaii

EstraRum

Przepis
Łatwy Do 15 min
EstraRum

The Madras

Przepis
Łatwy Do 15 min
The Madras

CherryMint

Przepis
Łatwy Do 15 min
CherryMint

Exotic Rose

Przepis
Łatwy Do 15 min
Exotic Rose

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!