Nalewka jeżynowa z czarnym bzem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Nalewka jeżynowa z czarnym bzem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973053976.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo smaczna i zdrowa nalewka z jeżyn i czarnego bzu.
1
0 / 0
Bardzo smaczna i zdrowa nalewka z jeżyn i czarnego bzu.
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
50 rum
1 kg czarny bez
1 kg cukier
1 l woda
0.50 l jeżyny
0.50 l spirytus
Przygotowanie
Jeżyny przebrać, opukać, osuszyć na papierowym ręczniku i zasypać 25 dkg cukru i trzymać w słoju 5 dni - od czasu do czasu potrząsać.
Po 5 dniach zalać szklanką spirytusu i trzymać kolejne 5 dni. Następnie zagotować syrop z 1 litra wody i reszty cukru. Na wrzątek wrzucić wypłukany czarny bez.
Od momentu zagotowania gotować ok 5-7 minut (nie należy gotować krócej, bo surowy czarny bez może wywołać sensacje żołądkowe). Ostudzić. Potem przecedzić (przez lniana szmatkę), zalać jeżyny, wlać rum, resztę spirytusu i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie całość jeszcze raz przecedzić i na zdrowie! Mocne, ale sok z czarnego bzu dobry jest na przeziębienia!