1

Składniki

50 Mililitrów
rum
1 Kilogram
Czarny bez
1 Kilogram
cukier
1 Litr
woda
0.5 Litra
Jeżyny
0.5 Litra
spirytus
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jeżyny przebrać, opukać, osuszyć na papierowym ręczniku zasypać 25 dkg cukru i trzymać w słoju 5 dni- od czasu do czasu potrząsać. Po 5 dniać zalać szklanką spirytusu i trzymać kolejne 5 dni. Nastepnie zagotować syrop z 1 litra wody i reszty cukru, na wrzatek wrzucić wypłukany czarny bez. Od momentu zagotowania gotować ok 5-7 minut( nie należy krócej bo surowy czarny bez może wywołać sensacje żołądkowe). Ostudzić- niech postoi ze dwie godzinki. Potem przecedzić ( również przez lniana szmatkę, zalać jeżyny, wlać rum, resztę spirytusu i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie całość jeszcze raz przecedzić i na zdrowie! Mocne ale sok z czarnego bzu dobry jest na przeziębienia!

Opis

Bardzo smaczna i zdrowa

Podobne przepisy

Kompot wigilijny

Łatwy Do 1 godz.

Bazyliszek

Łatwy Do 20 min.

Blue Hawaii

Łatwy Do 20 min.

CherryMint

Łatwy Do 20 min.

EstraRum

Łatwy Do 20 min.

Exotic Rose

Łatwy Do 20 min.

Hard Coconut

Łatwy Do 20 min.

Navy Grog

Średni Do 20 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!