Example thumb
1

Składniki

50 Mililitrów
rum
1 Kilogram
Czarny bez
1 Kilogram
cukier
1 Litr
woda
0.5 Litra
Jeżyny
0.5 Litra
spirytus
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Jeżyny przebrać, opukać, osuszyć na papierowym ręczniku zasypać 25 dkg cukru i trzymać w słoju 5 dni- od czasu do czasu potrząsać. Po 5 dniać zalać szklanką spirytusu i trzymać kolejne 5 dni. Nastepnie zagotować syrop z 1 litra wody i reszty cukru, na wrzatek wrzucić wypłukany czarny bez. Od momentu zagotowania gotować ok 5-7 minut( nie należy krócej bo surowy czarny bez może wywołać sensacje żołądkowe). Ostudzić- niech postoi ze dwie godzinki. Potem przecedzić ( również przez lniana szmatkę, zalać jeżyny, wlać rum, resztę spirytusu i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie całość jeszcze raz przecedzić i na zdrowie! Mocne ale sok z czarnego bzu dobry jest na przeziębienia!

Opis

Bardzo smaczna i zdrowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!