Nalewka jeżynowa
m7
Nalewka jeżynowa to klasyka gatunku. Świetny smak i przewrotny trunek. Trochę cierpki, a równocześnie z nutą słodyczy.
0
0 / 0
Nalewka jeżynowa to klasyka gatunku. Świetny smak i przewrotny trunek. Trochę cierpki, a równocześnie z nutą słodyczy.
4
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kg jeżyny
0.75 kg cukier
0.25 l spirytus
0.50 l wódka
Przygotowanie
1
Jeżyny przebrać, wypłukać, dokładnie osuszyć i włożyć do słoja przesypując je cukrem.
2
Szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni.
3
Następnie wlać spirytus, zamknąć i znów odstawić na 10 dni, od czau do czasu potrząsać.
4
Zlać płyn do drugiego słoja, a jeżyny rozgnieść i zalać wódką, odstawić na tydzień.
5
Po tym czasie zlać wódkę i dolać do pierwszego płynu, przefiltrować.
6
Rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy.