Naleśnikowy wulkan

kontakt_6
Naleśnikowy wulkan

Średnia 0 / 0

Oceń!

Konkurs szkolny- przepis zaakceptowany.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 szkl. lubella mąka pełne ziarno pszenna

1 szkl. mleko

4 szt. białko jaja kurzego

2 szt. banan

1 łyżecz. cukier waniliowy

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

2 łyżka masło klarowane

Przygotowanie


Banany, mleko, cukier waniliowy, białka jajka blendujemy na puszystą, gładką masę.

W osobnej misce łączymy sypkie składniki : mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól.

Delikatnie łączymy płynne składniki z suchymi, dokładnie mieszając.

Rozgrzewamy mocno patelnię, dajemy łyżkę masła klarowanego i nakładamy ok. 3 łyżki ciasta na jednego naleśniczka.

Gdy pojawią się bąbelki, przekładamy naleśniki na drugą stronę.

W międzyczasie kruszymy 5 ciastek np. pełnoziarnistych i łączymy z serkami homogenizowanymi.

Gdy naleśniki będą gotowe, przekładamy je serkiem i układamy w ,,WULKAN".

Ostatnie ciastko łamiemy na pół lub kruszymy i dekorujemy wierzch naszego wulkanu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

494

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły