Naleśnikowe szaszłyki z truskawkami

cocosina
Naleśnikowe szaszłyki z truskawkami

0

0 / 0

Propozycja dla wielbicieli naleśników i truskawek. Pychotka, ale nieco w mniej tradycyjnej formie.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

200 g mąka lubella puszysta tortowa

150 maślanka

150 woda mineralna gazowana

2 szt. jaja l

250 g serek mascarpone

2 łyżka cukier puder

1 opak. dżem łowicz 100% truskawka

500 g truskawki

5 szt. patyczki do szaszłyków

2 łyżka masło roztopione

Przygotowanie


1

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajka, maślankę, wodę gazowaną, cukier wanilinowy, roztopione masło i zmiksować wszystkie składniki na gładkie ciasto.

2

Odłożyć 10 sztuk truskawek do szaszłyków, resztę zmiksować na mus. Dosłodzić łyżką cukru jeśli nie są zbyt słodkie.

3

Odlać jedną trzecią szklanki ciasta i wymieszać dokładnie z 3-4 łyżkami musu truskawkowego. Odstawić obie porcje ciasta na 15 minut.

4

Naleśniki smażyć na suchej teflonowej patelni nalewając jasne ciasto jak na zwykłe naleśniki. Następnie za pomocą łyżki polewać wierzch naleśnika ciastem wymieszanym z musem truskawkowym robiąc zygzaki. Smażyć z obu stron. Odstawić naleśniki do wystygnięcia.

5

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i nakładać na naleśniki z jasnej strony bez wzorków. Na serek nakładać dżem truskawkowy. Zwijać naleśniki w rulony.

6

Pokroić naleśniki na kawałki i nabijać na przemian pokrojonymi na połówki truskawkami na patyczki do szaszłyków. Wierzch można polać pozostałym musem truskawkowym dla dekoracji. Smacznego!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły