Naleśnikowe szaszłyki z truskawkami

cocosina
Naleśnikowe szaszłyki z truskawkami

0

0 / 0

Propozycja dla wielbicieli naleśników i truskawek. Pychotka, ale nieco w mniej tradycyjnej formie.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

200 g mąka lubella puszysta tortowa

150 maślanka

150 woda mineralna gazowana

2 szt. jaja l

250 g serek mascarpone

2 łyżka cukier puder

1 opak. dżem łowicz 100% truskawka

500 g truskawki

5 szt. patyczki do szaszłyków

2 łyżka masło roztopione

Przygotowanie


1

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajka, maślankę, wodę gazowaną, cukier wanilinowy, roztopione masło i zmiksować wszystkie składniki na gładkie ciasto.

2

Odłożyć 10 sztuk truskawek do szaszłyków, resztę zmiksować na mus. Dosłodzić łyżką cukru jeśli nie są zbyt słodkie.

3

Odlać jedną trzecią szklanki ciasta i wymieszać dokładnie z 3-4 łyżkami musu truskawkowego. Odstawić obie porcje ciasta na 15 minut.

4

Naleśniki smażyć na suchej teflonowej patelni nalewając jasne ciasto jak na zwykłe naleśniki. Następnie za pomocą łyżki polewać wierzch naleśnika ciastem wymieszanym z musem truskawkowym robiąc zygzaki. Smażyć z obu stron. Odstawić naleśniki do wystygnięcia.

5

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i nakładać na naleśniki z jasnej strony bez wzorków. Na serek nakładać dżem truskawkowy. Zwijać naleśniki w rulony.

6

Pokroić naleśniki na kawałki i nabijać na przemian pokrojonymi na połówki truskawkami na patyczki do szaszłyków. Wierzch można polać pozostałym musem truskawkowym dla dekoracji. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

556

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

62

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły