Naleśnikowe szaszłyki z truskawkami
cocosina
Propozycja dla wielbicieli naleśników i truskawek. Pychotka, ale nieco w mniej tradycyjnej formie.
0
0 / 0
Propozycja dla wielbicieli naleśników i truskawek. Pychotka, ale nieco w mniej tradycyjnej formie.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
200 g mąka lubella puszysta tortowa
150 maślanka
150 woda mineralna gazowana
2 szt. jaja l
250 g serek mascarpone
2 łyżka cukier puder
1 opak. dżem łowicz 100% truskawka
500 g truskawki
5 szt. patyczki do szaszłyków
2 łyżka masło roztopione
Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski. Dodać jajka, maślankę, wodę gazowaną, cukier wanilinowy, roztopione masło i zmiksować wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Odłożyć 10 sztuk truskawek do szaszłyków, resztę zmiksować na mus. Dosłodzić łyżką cukru jeśli nie są zbyt słodkie.
Odlać jedną trzecią szklanki ciasta i wymieszać dokładnie z 3-4 łyżkami musu truskawkowego. Odstawić obie porcje ciasta na 15 minut.
Naleśniki smażyć na suchej teflonowej patelni nalewając jasne ciasto jak na zwykłe naleśniki. Następnie za pomocą łyżki polewać wierzch naleśnika ciastem wymieszanym z musem truskawkowym robiąc zygzaki. Smażyć z obu stron. Odstawić naleśniki do wystygnięcia.
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i nakładać na naleśniki z jasnej strony bez wzorków. Na serek nakładać dżem truskawkowy. Zwijać naleśniki w rulony.
Pokroić naleśniki na kawałki i nabijać na przemian pokrojonymi na połówki truskawkami na patyczki do szaszłyków. Wierzch można polać pozostałym musem truskawkowym dla dekoracji. Smacznego!