Naleśnikowe szaleństwo
dkociemska
Dwa rodzaje naleśników z bitą śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
901
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dwa rodzaje naleśników z bitą śmietaną.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szkl. lubella mąka pełne ziarno pszenna
2 szt. jaja l
10 g cukier
100 mleko
120 woda mineralna gazowana
1 szczyp. sól
100 g szpinak mrożony
3 łyżecz. olej roślinny
250 śmietanka 36%
50 g cukier puder
2 szt. kiwi
Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto.
Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Ciasto podzielić na 2 części - do jednej z nich dodać szpinak.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Śmietankę 36% ubić z dodatkiem cukru pudru.
Naleśniki przełożyć na talerz i udekorować bitą śmietaną, kiwi i prażonymi migdałami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
901
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
98
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka