Naleśnikowe szaleństwo

dkociemska
Naleśnikowe szaleństwo

0

0 / 0

Dwa rodzaje naleśników z bitą śmietaną.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szkl. lubella mąka pełne ziarno pszenna

2 szt. jaja l

10 g cukier

100 mleko

120 woda mineralna gazowana

1 szczyp. sól

100 g szpinak mrożony

3 łyżecz. olej roślinny

250 śmietanka 36%

50 g cukier puder

2 szt. kiwi

Przygotowanie


1

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto.

2

Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).

3

Ciasto podzielić na 2 części - do jednej z nich dodać szpinak.

4

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

5

Śmietankę 36% ubić z dodatkiem cukru pudru.

6

Naleśniki przełożyć na talerz i udekorować bitą śmietaną, kiwi i prażonymi migdałami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

901

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

98

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły