Naleśnikowe sówki

ania_em
Naleśnikowe sówki

0

0 / 0

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

25 dag. mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. jaja l

1 szkl. mleko uht 3,2%

2.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżka olej

1 szkl. borówki amerykańskie

2 łyżka płatki migdałowe

6 szt. truskawki

1 szt. banan

Przygotowanie


1

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

2

Mokre składniki (jajko, olej, mleko) dodajemy do miski i roztrzepujemy. Wlewamy powstałą masę do mąki i wszystko łączymy.

3

Placki smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu. Podajemy na ciepło.

4

Ozdabiamy je tworząc “sówki”. Z bananów i borówek tworzymy oczka. Plastry truskawek posłużą za skrzydła i dziób, a płatki migdałów za piórka. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

846

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

135

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły