Naleśnikowe sówki
ania_em
Wartości odżywcze na porcję
Energia
846
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
135
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
25 dag. mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. jaja l
1 szkl. mleko uht 3,2%
2.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka olej
1 szkl. borówki amerykańskie
2 łyżka płatki migdałowe
6 szt. truskawki
1 szt. banan
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Mokre składniki (jajko, olej, mleko) dodajemy do miski i roztrzepujemy. Wlewamy powstałą masę do mąki i wszystko łączymy.
Placki smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu. Podajemy na ciepło.
Ozdabiamy je tworząc “sówki”. Z bananów i borówek tworzymy oczka. Plastry truskawek posłużą za skrzydła i dziób, a płatki migdałów za piórka. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
846
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
135
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.