Naleśnikowa bomba z bananami

m7

Bardzo atrakcyjnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1048
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo atrakcyjnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
150 olej sojowy
250 g masło
100 g czekolada deserowa
1 szkl. mleko uht 1,5%
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. woda
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. budyń karmelowy
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. banan
2 łyżka mąka sojowa pełnotłusta
3 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka cukier
0.50 łyżecz. sól
0.50 l mleko uht 3,2%
Przygotowanie
Z mleka 2% oraz 1 szklanki wody, jajek, mąki i mąki sojowej, łyżki cukru i szczypty soli - zrobić ciasto na naleśniki. Ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Usmażyć naleśniki. Z mleka 3,5 % zrobić kremy budyniowe- dosłodzić jeśli trzeba. Ugotować budyń karmelowy- gęsty- na połowie mleka, które piszę na opakowani. Przy końcu gotowania dodać 125 gr masła i razem zmiksować. Ułożyć naleśnik na półmisku, nalać kremu na grubość 1 do 2 cm i przykryć kolejnym naleśnikiem. Czynność powtarzać dopóki nie skończy się krem. Następnie zrobić warstwę z kakaem- posypać na naleśnik i przykryć następnym. Z połowy mleka ugotować budyń waniliowy i podobnie jak w przypadku karmelowego zmiksować go z masłem. Lekko schłodzić. Dokładać kolejne naleśniki i smarować kremem waniliowym, co jakiś czas robić warstwy z kakaem. Na koniec roztopić czekoladę mleczna w kąpieli wodnej i oblać bombę z wierzchu. Udekorować plasterkami banana.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1048
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.