Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem czosnkowym
Lubella
Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem czosnkowym to doskonały wybór na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny lub kolację. Z pewnością zasmakują fanom lekkich, aromatycznych i bezmięsnych dań.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
299
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem czosnkowym to doskonały wybór na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny lub kolację. Z pewnością zasmakują fanom lekkich, aromatycznych i bezmięsnych dań.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto na naleśniki
1 szkl. mąka pszenna lubella
2 szt. jajka kurze
0.50 szkl. mleko
0.50 szkl. woda gazowana
1 łyżka masło roztopione
1 szczyp. sól
Farsz
400 g szpinak mrożony w liściach
4 szt. ząbki
300 g ser feta
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Sos
50 g majonez
100 g śmietana 12%
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. sól i pieprz
Przygotowanie
Odmierzyć dokładnie składniki. Przesiać mąkę przez sito, aby nie było grudek.
Dodać jajka, mleko, roztopione masło, wodę gazowaną oraz sól. Całość dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem.
Rozgrzać patelnię. Przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Wlać porcję ciasta i rozprowadzić cienką warstwę na całej patelni. Smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni.
Na patelni rozpuścić masło. Przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak i chwilę podsmażyć. Całość przyprawić pieprzem i dorzucić pokrojony w kostkę ser feta.
Przecisnąć przez praskę czosnek. Wymieszać z majonezem i śmietaną. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Gotowe naleśniki polać sosem czosnkowym.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
299
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.