Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem czosnkowym

Lubella
Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem czosnkowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem czosnkowym to doskonały wybór na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny lub kolację. Z pewnością zasmakują fanom lekkich, aromatycznych i bezmięsnych dań.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto na naleśniki

1 szkl. mąka pszenna lubella

2 szt. jajka kurze

0.50 szkl. mleko

0.50 szkl. woda gazowana

1 łyżka masło roztopione

1 szczyp. sól

Farsz

400 g szpinak mrożony w liściach

4 szt. ząbki

300 g ser feta

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Sos

50 g majonez

100 g śmietana 12%

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. sól i pieprz

Przygotowanie


Odmierzyć dokładnie składniki. Przesiać mąkę przez sito, aby nie było grudek.

Dodać jajka, mleko, roztopione masło, wodę gazowaną oraz sól. Całość dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem.

Rozgrzać patelnię. Przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

Wlać porcję ciasta i rozprowadzić cienką warstwę na całej patelni. Smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni.

Na patelni rozpuścić masło. Przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak i chwilę podsmażyć. Całość przyprawić pieprzem i dorzucić pokrojony w kostkę ser feta.

Przecisnąć przez praskę czosnek. Wymieszać z majonezem i śmietaną. Doprawić pieprzem i solą do smaku.

Gotowe naleśniki polać sosem czosnkowym.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

299

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły