Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem czosnkowym

Lubella
Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem czosnkowym

2

0 / 0

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem czosnkowym to doskonały wybór na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny lub kolację. Z pewnością zasmakują fanom lekkich, aromatycznych i bezmięsnych dań.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto na naleśniki

1 szkl. mąka pszenna lubella

2 szt. jajka kurze

0.50 szkl. mleko

0.50 szkl. woda gazowana

1 łyżka masło roztopione

1 szczyp. sól

Farsz

400 g szpinak mrożony w liściach

4 szt. ząbki

300 g ser feta

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Sos

50 g majonez

100 g śmietana 12%

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. sól i pieprz

Przygotowanie


1

Odmierzyć dokładnie składniki. Przesiać mąkę przez sito, aby nie było grudek.

2

Dodać jajka, mleko, roztopione masło, wodę gazowaną oraz sól. Całość dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem.

3

Rozgrzać patelnię. Przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

4

Wlać porcję ciasta i rozprowadzić cienką warstwę na całej patelni. Smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni.

5

Na patelni rozpuścić masło. Przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak i chwilę podsmażyć. Całość przyprawić pieprzem i dorzucić pokrojony w kostkę ser feta.

6

Przecisnąć przez praskę czosnek. Wymieszać z majonezem i śmietaną. Doprawić pieprzem i solą do smaku.

7

Gotowe naleśniki polać sosem czosnkowym.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły