Naleśniki ze słonym farszem pieczarkowym
moderacja.uwielbiampl
Chrupiące naleśniki ze słonym farszem pieczarkowym to smaczna propozycja na obiad lub kolację. Są pyszne i sycące.
0
5 / 1
Chrupiące naleśniki ze słonym farszem pieczarkowym to smaczna propozycja na obiad lub kolację. Są pyszne i sycące.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 g mąka pszenna
150 mleko
100 woda
1 szt. jajko
1 szcz. sól
2 łyżka olej
300 g por
200 g pieczarki
3 łyżka śmietana 18%
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
2 łyżka masło
2 szt. jajko
50 g bułka tarta
Przygotowanie
Pora umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki wyczyścić i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło, dodać pora i podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania płynu, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia.
Składniki na ciasto naleśnikowe przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na niskich obrotach do połączenia.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nalewać porcje ciasta i smażyć z obu stron.
Na każdy naleśnik nałożyć 2 - 3 łyżki farszu i zwijać naleśniki (brzegi założyć do środka, a następnie zwinąć w rulon).
Na patelni rozgrzać olej. Jajko rozkłócić, zwinięte naleśniki moczyć w jajku a następnie w bułce tartej, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.