Naleśniki ze słonym farszem pieczarkowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
moderacja.uwielbiampl
![Naleśniki ze słonym farszem pieczarkowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975294944.jpeg&w=3840&q=75)
Chrupiące naleśniki ze słonym farszem pieczarkowym to smaczna propozycja na obiad lub kolację. Są pyszne i sycące.
0
5 / 1
Chrupiące naleśniki ze słonym farszem pieczarkowym to smaczna propozycja na obiad lub kolację. Są pyszne i sycące.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 g mąka pszenna
150 mleko
100 woda
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
2 łyżka olej
300 g por
200 g pieczarki
3 łyżka śmietana 18%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżka masło
2 szt. jajko
50 g bułka tarta
Przygotowanie
Pora umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki wyczyścić i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło, dodać pora i podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania płynu, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia.
Składniki na ciasto naleśnikowe przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na niskich obrotach do połączenia.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nalewać porcje ciasta i smażyć z obu stron.
Na każdy naleśnik nałożyć 2 - 3 łyżki farszu i zwijać naleśniki (brzegi założyć do środka, a następnie zwinąć w rulon).
Na patelni rozgrzać olej. Jajko rozkłócić, zwinięte naleśniki moczyć w jajku a następnie w bułce tartej, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.