Naleśniki z warzywami zapiekane w sosie pomidorowym oraz z serem
maspexdigital
Przepis na znakomite, zapiekane naleśniki jest wart Twojej uwagi i kulinarnego wysiłku. Spróbuj warzywnych naleśników, które z sosem spaghetti Łowicz nabierają wyjątkowego smaku. Zapiekany ser? Z nim danie smakuje fantastycznie!
1
4 / 7
Przepis na znakomite, zapiekane naleśniki jest wart Twojej uwagi i kulinarnego wysiłku. Spróbuj warzywnych naleśników, które z sosem spaghetti Łowicz nabierają wyjątkowego smaku. Zapiekany ser? Z nim danie smakuje fantastycznie!
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. mleko
2 szkl. woda
40 dag. mąka lubella
1 szt. papryka czerwona
1 szt. żółta papryka
1 szt. cukinia
100 g pieczarki brunatne
1 szt. cebula
2 łyżka olej
1 łyżecz. masło
2 szczyp. sól, pieprz
0.50 l łowicz sos spaghetti
1 łyżecz. bazylia
1 łyżecz. papryka słodka mielona
100 g ser żółty
Przygotowanie
W dużej misce mieszamy jajka, mleko, wodę i mąkę - do uzyskania gładkiego ciasta, z którego smażymy na oleju naleśniki.
Papryki kroimy w paseczki, cebulę w pióra, cukinie w półplasterki, a pieczarki w plasterki.
Warzywa smażymy na maśle na patelni przyprawiając solą i pieprzem do smaku.
W rondelku podgrzewamy sos pomidorowy, dodajemy do niego gałązkę świeżego tymianku, bazylię, paprykę słodką mieloną i dolewamy 0,5 szklanki wody. Całość mieszamy.
Usmażone wcześniej naleśniki zawijamy w rulony z farszem warzywnym oraz startym serem żółtym.
Zwinięte naleśniki z farszem układamy w naczyniu do zapiekania i polewamy naszym sosem pomidorowym z przyprawami.
Całość posypujemy pozostałym serem żółtym i zapiekamy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.