Naleśniki z serkiem waniliowym i borówkami

Lubella

Naleśniki z serkiem waniliowym i sosem borówkowym to świetna propozycja na słodkie śniadanie, deser albo leniwe weekendowe popołudnie. Z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można podać je na ciepło lub na zimno, z cukrem pudrem, syropem klonowym albo odrobiną miodu. Smaczego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Naleśniki z serkiem waniliowym i sosem borówkowym to świetna propozycja na słodkie śniadanie, deser albo leniwe weekendowe popołudnie. Z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można podać je na ciepło lub na zimno, z cukrem pudrem, syropem klonowym albo odrobiną miodu. Smaczego!
12
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Ciasto na naleśniki
120 g mąka pszenna lubella
1 szkl. mleko
20 g masło
1 łyżka cukier wanilinowy
2 szt. jaja
1 szczyp. sól
Sos borówkowy
100 g borówki
40 g cukier
20 ml woda
Pozostałe
400 g serek waniliowy
100 g borówki
1 łyżka cukier puder do posypania
Przygotowanie
W rondelku umieść składniki na sos borówkowy. Gotuj przez około 7–8 minut, od czasu do czasu mieszając i lekko rozgniatając borówki, aż sos lekko zgęstnieje.
W kielichu blendera umieść składniki ciasta na naleśniki. Zmiksuj przez 30 sekund do połączenia składników.
Na suchej dużej patelni smaż z obu stron cienkie naleśniki.
Każdego naleśnika posmaruj serkiem waniliowym, dodaj łyżkę sosu i złóż w trójkąt.
Gotowe naleśniki posmaruj serkiem waniliowym, polej sosem borówkowym, posyp borówkami i cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.