Naleśniki z serkiem waniliowym i borówkami

Lubella
Naleśniki z serkiem waniliowym i borówkami

0

0 / 0

Naleśniki z serkiem waniliowym i sosem borówkowym to świetna propozycja na słodkie śniadanie, deser albo leniwe weekendowe popołudnie. Z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można podać je na ciepło lub na zimno, z cukrem pudrem, syropem klonowym albo odrobiną miodu. Smaczego!

12

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Ciasto na naleśniki

120 g mąka pszenna lubella

1 szkl. mleko

20 g masło

1 łyżka cukier wanilinowy

2 szt. jaja

1 szczyp. sól

Sos borówkowy

100 g borówki

40 g cukier

20 ml woda

Pozostałe

400 g serek waniliowy

100 g borówki

1 łyżka cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

W rondelku umieść składniki na sos borówkowy. Gotuj przez około 7–8 minut, od czasu do czasu mieszając i lekko rozgniatając borówki, aż sos lekko zgęstnieje.

2

W kielichu blendera umieść składniki ciasta na naleśniki. Zmiksuj przez 30 sekund do połączenia składników.

3

Na suchej dużej patelni smaż z obu stron cienkie naleśniki.

4

Każdego naleśnika posmaruj serkiem waniliowym, dodaj łyżkę sosu i złóż w trójkąt.

5

Gotowe naleśniki posmaruj serkiem waniliowym, polej sosem borówkowym, posyp borówkami i cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły