Naleśniki z pomarańczami i sosem
kontakt_1
Naleśniki + pomarańcze = przepyszne, słodkie śniadanie dla całej rodziny! Wystarczy niecałe 40 minut oraz niezbędne składniki (m.in. mąka tortowa, mleko, jajko, pomarańcze, cukier i masło), aby ta niezwykle smaczna potrawa pojawiła się na Twoim stole.
1
0 / 0
Naleśniki + pomarańcze = przepyszne, słodkie śniadanie dla całej rodziny! Wystarczy niecałe 40 minut oraz niezbędne składniki (m.in. mąka tortowa, mleko, jajko, pomarańcze, cukier i masło), aby ta niezwykle smaczna potrawa pojawiła się na Twoim stole.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 mleko
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
120 g mąka lubella puszysta tortowa
3 szt. pomarańcza
50 g masło
3 łyżka cukier
1 opak. sok pomarańczowy tymbark
Przygotowanie
Mieszamy jajko z mlekiem i szczyptą soli, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy cieniutkie naleśniki. 2 po-marańcze filetujemy i zawijamy części w gotowe naleśniki. Masło karmelizujemy z cukrem i doda-jemy na patelnie zwinięte z pomarańczami naleśniki.
Dodajemy sok z wyciśniętej pomarańczy doda-jąc odrobinę soku Tymbark. Całość smażymy kilka minut na średnim ogniu aż sok na patelni zgęst-nieje i powstanie z niego gęsty sos.