Naleśniki z kurkami

EkspertOdKuchni
Naleśniki z kurkami

0

0 / 0

Naleśniki z kurkami to idealny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych smaków. To szczególnie świetny wybór w sezonie jesiennym, kiedy kurki są w sezonie i można cieszyć się pełnią ich smaku. Są one nie tylko niskokaloryczne, ale również bogate w białko, beta-karoten, błonnik, witaminę B1 oraz cenne minerały. Życzymy smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. mleko

500 g kurki

2 szt. cebula szalotka

0.50 łyżecz. tymianek

200 śmietanka kremowa 30%

0.50 pęcz. natka pietruszki

1 szt. masło do smażenia

Przygotowanie


1

Wsyp mąkę do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i szczyptę soli. Całość wymieszaj na jednolite ciasto.

2

Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju i odstaw na bok.

3

Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym maśle.

4

Kurki dokładnie oczyść i dodaj na patelnię, gdy cebula się zeszkli. Po chwili dosyp tymianek, pieprz i szczyptę soli.

5

Po kilku minutach dodaj śmietankę i smaż, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

6

Gotowe naleśniki nadziej przygotowanym farszem i przesmaż je na maśle do zarumienienia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

734

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

58

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły