Naleśniki z kaszy manny
EkspertOdKuchni
Naleśniki z kaszy manny to smaczna i sycąca alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są idealne na weekendowe poranki lub rodzinne śniadania. To również świetny sposób na wykorzystanie resztek kaszy, gdy masz jej nadmiar. Podawaj naleśniki z ulubionym nadzieniem, np. truskawkami, borówkami, jabłkami czy też klasycznym dżemem. Możesz posypać je cukrem pudrem lub polewą czekoladową dla dodatkowego smaku. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Naleśniki z kaszy manny to smaczna i sycąca alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są idealne na weekendowe poranki lub rodzinne śniadania. To również świetny sposób na wykorzystanie resztek kaszy, gdy masz jej nadmiar. Podawaj naleśniki z ulubionym nadzieniem, np. truskawkami, borówkami, jabłkami czy też klasycznym dżemem. Możesz posypać je cukrem pudrem lub polewą czekoladową dla dodatkowego smaku. Życzymy smacznego!
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szkl. kasza manna lubella
2 szkl. mleko
1 szczyp. sól
1 szt. konfitura truskawkowa łowicz
Przygotowanie
W rondlu podgrzej mleko, aż zacznie się gotować. Następnie wsyp kaszę manną, delikatnie mieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż kasza zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
W osobnym naczyniu roztrzep jajka razem z cukrem i szczyptą soli.
Do przestudzonej kaszy dodaj jajka z cukrem i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, tworząc jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej trochę oleju.
Na rozgrzanej patelni wlej cienką warstwę ciasta z kaszy manną. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
Gotowe naleśniki wykładaj na talerz, posmaruj ulubionym nadzieniem i złóż na kształt trójkątów lub zwiń w ruloniki.