NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

kontakt_1
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

0

1 / 1

Naleśniki z twistem? Jabłka, sos karmelowy, płatki migdałów i…chili! Wypróbuj prosty, a zarazem zaskakujący przepis na niecodzienne naleśniki z jabłkami.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g mąka lubella puszysta tortowa

200 mleko

200 woda

1 szt. jajko

2 łyżka olej

1 szczyp. sól

5 szt. jabłka

2 łyżka woda

2 łyżka cukier waniliowy

0.50 łyżecz. przyprawa do piernika

1 szczyp. płatki chili

3 łyżka płatki migdałowe

3 pęcz. sos karmelowy

Przygotowanie


1

Mąkę przesiej z solą. Dodaj mleko, wodę, jajko i olej. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smaż na lekko natłuszczonej patelni. Pozostaw do wystygnięcia.

2

Jabłka dokładnie umyj. Obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

3

Na rozgrzaną patelnię wlej wodę i wsyp cukier waniliowy. Mieszaj, aż cukier się skarmelizuje. Dodaj jabłka, przyprawy do piernika, płatki chili i dokładnie mieszaj. Smaż do momentu, aż jabłka będą się rozpadały.

4

Naleśniki posmaruj masą z jabłek, posyp prażonymi płatkami migdałowymi i złóż w trójkąty. Wierzch naleśników polej sosem karmelowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły