NALEŚNIKI Z JABŁKAMI
kontakt_1
Naleśniki z twistem? Jabłka, sos karmelowy, płatki migdałów i…chili! Wypróbuj prosty, a zarazem zaskakujący przepis na niecodzienne naleśniki z jabłkami.
0
1 / 1
Naleśniki z twistem? Jabłka, sos karmelowy, płatki migdałów i…chili! Wypróbuj prosty, a zarazem zaskakujący przepis na niecodzienne naleśniki z jabłkami.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka lubella puszysta tortowa
200 mleko
200 woda
1 szt. jajko
2 łyżka olej
1 szczyp. sól
5 szt. jabłka
2 łyżka woda
2 łyżka cukier waniliowy
0.50 łyżecz. przyprawa do piernika
1 szczyp. płatki chili
3 łyżka płatki migdałowe
3 pęcz. sos karmelowy
Przygotowanie
Mąkę przesiej z solą. Dodaj mleko, wodę, jajko i olej. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smaż na lekko natłuszczonej patelni. Pozostaw do wystygnięcia.
Jabłka dokładnie umyj. Obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Na rozgrzaną patelnię wlej wodę i wsyp cukier waniliowy. Mieszaj, aż cukier się skarmelizuje. Dodaj jabłka, przyprawy do piernika, płatki chili i dokładnie mieszaj. Smaż do momentu, aż jabłka będą się rozpadały.
Naleśniki posmaruj masą z jabłek, posyp prażonymi płatkami migdałowymi i złóż w trójkąty. Wierzch naleśników polej sosem karmelowym.