Naleśniki z farszem pieczarkowo-porowym
m7
Jarska propozycja nadzienia do naleśników. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna potrawa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1385
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
110
gram
Tłuszcze
92
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jarska propozycja nadzienia do naleśników. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna potrawa.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz ziołowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. sól do naleśników
1.50 szkl. mąka pszenna na naleśniki
1 szkl. mleko do naleśników
1.50 szkl. woda mineralna do naleśników
0.50 szkl. olej roślinny
2 szt. por
1 szt. jajo kurze całe do naleśnikow
3 łyżka olej roślinny
70 dag. pieczarki
Przygotowanie
Obrać pieczarki i pokroić je na plastry.
pora oczyścić i pokroić w piórka.
udusić na patelni i łyżce oleju roślinnego pieczarki soląc je do smaku po czym zdjąć z patelni na talerz.
na patelni udusić pory i wymieszać je z grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
przygotować ciasto na naleśniki: w misce zmieszać (np. mikserem) na gładki, zawiesisty płyn mąkę, jajko, mleko , wodę i szczyptę soli.
ciasto odstawić na ok. 15 minut. Gdy po tym czasie będzie zbyt gęste można dolać wody lub mleka.
smażyć na rozgrzanej patelni z kroplą oleju naleśniki z około jednej chochli ciasta.
na gotowy naleśnik nakładać farsz po jednej stronie. Złożyć naleśnik na pół przykrywając farsz, a później jeszcze raz na pół.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1385
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
110
gram
Tłuszcze
92
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.