Naleśniki z dżemem truskawkowym:

apiasecka34
Naleśniki z dżemem truskawkowym:

0

4 / 3

Naleśniki są pysznym i słodkim posiłkiem, który każdy lubi.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. mleko uht 3,2%

0.25 szkl. woda gazowana

1 szt. jajko

1 łyżecz. cukier

1 łyżka olej

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Do miski dodać mąkę, wodę, mleko, cukier, jajko, olej oraz szczyptę soli. Masę energicznie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.

2

Na patelnię dodać łyżeczkę oleju. Gdy się nagrzeje, nalewać chochlą ciasto i rozprowadzić po patelni. Przełożyć, kiedy zacznie się ścinać. Podobnie postępować z resztą naleśników, nie dodając już oleju.

3

Gotowe naleśniki przekładać na talerz, smarować dżemem truskawkowym Łowicz, aby naleśniki wyglądały ciekawiej możemy polać je ulubionym syropem owocowym lub dodać owoce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

141

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły