Naleśniki z dynią, serkiem ricotta i syropem klonowym
m7
Naleśniki można przyrządzać na tysiąc sposobów. Oto moja propozycja dla wszystkich tych, którym znudziły się klasyczne naleśniki z twarogiem.
0
0 / 0
Naleśniki można przyrządzać na tysiąc sposobów. Oto moja propozycja dla wszystkich tych, którym znudziły się klasyczne naleśniki z twarogiem.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
2 łyżecz. cukier
2 szkl. mleko
1 szkl. woda mineralna gazowana
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. dynia
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. jabłka
2 szt. ricotta
3 łyżka syrop klonowy
Przygotowanie
Z podanych składników wyrobić ciasto i usmażyć naleśniki.
Jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach, połączyć z rozdrobnioną dynią i przełożyć na suchą, rozgrzaną patelnię, dodać cukier. Powinny puścić i odparować sok oraz zmięknąć. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Następnie dodać do dyni serki ricotta i syrop klonowy, dokładnie połączyć ze sobą.
Wykładać farsz na naleśniki, zawijać w rulony. Ułożyć na talerzach i polać syropem klonowym. Przepyszne i bardzo sycące danie.