Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową
lubella

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na pyszne, pożywne śniadanie? Śpieszymy z pomocą! Skorzystaj z naszej propozycji na naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczy, owocami sezonowymi oraz dżemem z agrestu i kiwi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
785
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
138
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Poszukujesz sprawdzonego przepisu na pyszne, pożywne śniadanie? Śpieszymy z pomocą! Skorzystaj z naszej propozycji na naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczy, owocami sezonowymi oraz dżemem z agrestu i kiwi.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
250 g mąka lubella wrocławska
400 mleko uht 3,2%
1 szt. jajko
50 g cukier
1 szczyp. sól
200 g twaróg półtłusty
3 łyżka śmietana 12%
1 szt. laska wanilii
50 g kandyzowana skórka pomarańczowa
3 łyżka cukier
140 g dżem łowicz agrest i kiwi
4 kostka gorzka czekolada
100 g owoce sezonowe
1 łyżecz. soda
Przygotowanie
Kroki
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj.

Dodaj mleko oraz jajko i starannie, najlepiej za pomocą miksera, mieszaj ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. Mała podpowiedź: Jeśli chcesz, by wyszły Ci puszyste amerykańskie pankejki, dodaj do ciasta 1 łyżeczkę sody.

Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.

W międzyczasie wymieszaj na gładką masę twaróg ze startą wanilią, śmietaną i skórką z kandyzowanej pomarańczy, dodaj cukier.

Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron.

Nadziewaj naleśniki farszem i składaj w trójkąty lub w rurki.

Na naleśniki nałóż dżem, udekoruj je wiórkami startej czekolady i owocami.

Wartości odżywcze na porcję
Energia
785
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
138
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.