Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976248465.jpeg&w=3840&q=75)
Poszukujesz sprawdzonego przepisu na pyszne, pożywne śniadanie? Śpieszymy z pomocą! Skorzystaj z naszej propozycji na naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczy, owocami sezonowymi oraz dżemem z agrestu i kiwi.
0
0 / 0
Poszukujesz sprawdzonego przepisu na pyszne, pożywne śniadanie? Śpieszymy z pomocą! Skorzystaj z naszej propozycji na naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczy, owocami sezonowymi oraz dżemem z agrestu i kiwi.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
250 g mąka lubella wrocławska
400 mleko uht 3,2%
1 szt. jajko
50 g cukier
1 szczyp. sól
200 g twaróg półtłusty
3 łyżka śmietana 12%
1 szt. laska wanilii
50 g kandyzowana skórka pomarańczowa
3 łyżka cukier
140 g dżem łowicz agrest i kiwi
4 kostka gorzka czekolada
100 g owoce sezonowe
1 łyżecz. soda
Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj.
Dodaj mleko oraz jajko i starannie, najlepiej za pomocą miksera, mieszaj ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. Mała podpowiedź: Jeśli chcesz, by wyszły Ci puszyste amerykańskie pankejki, dodaj do ciasta 1 łyżeczkę sody.
Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
W międzyczasie wymieszaj na gładką masę twaróg ze startą wanilią, śmietaną i skórką z kandyzowanej pomarańczy, dodaj cukier.
Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron.
Nadziewaj naleśniki farszem i składaj w trójkąty lub w rurki.
Na naleśniki nałóż dżem, udekoruj je wiórkami startej czekolady i owocami.