Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

lubella
Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

Średnia 0 / 0

Oceń!

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na pyszne, pożywne śniadanie? Śpieszymy z pomocą! Skorzystaj z naszej propozycji na naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczy, owocami sezonowymi oraz dżemem z agrestu i kiwi.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

250 g mąka lubella wrocławska

400 mleko uht 3,2%

1 szt. jajko

50 g cukier

1 szczyp. sól

200 g twaróg półtłusty

3 łyżka śmietana 12%

1 szt. laska wanilii

50 g kandyzowana skórka pomarańczowa

3 łyżka cukier

140 g dżem łowicz agrest i kiwi

4 kostka gorzka czekolada

100 g owoce sezonowe

1 łyżecz. soda

Przygotowanie


Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj.

Krok 1

Dodaj mleko oraz jajko i starannie, najlepiej za pomocą miksera, mieszaj ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. Mała podpowiedź: Jeśli chcesz, by wyszły Ci puszyste amerykańskie pankejki, dodaj do ciasta 1 łyżeczkę sody.

Krok 2

Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.

Krok 3

W międzyczasie wymieszaj na gładką masę twaróg ze startą wanilią, śmietaną i skórką z kandyzowanej pomarańczy, dodaj cukier.

Krok 4

Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron.

Krok 5

Nadziewaj naleśniki farszem i składaj w trójkąty lub w rurki.

Krok 6

Na naleśniki nałóż dżem, udekoruj je wiórkami startej czekolady i owocami.

Krok 7

Wartości odżywcze na porcję


Energia

785

kcal

Białka

45

gram

Węglowodany

138

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły