Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

lubella
Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

0

0 / 0

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na pyszne, pożywne śniadanie? Śpieszymy z pomocą! Skorzystaj z naszej propozycji na naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczy, owocami sezonowymi oraz dżemem z agrestu i kiwi.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

250 g mąka lubella wrocławska

400 mleko uht 3,2%

1 szt. jajko

50 g cukier

1 szcz. sól

200 g twaróg półtłusty

3 łyżka śmietana 12%

1 szt. laska wanilii

50 g kandyzowana skórka pomarańczowa

3 łyżka cukier

140 g dżem łowicz agrest i kiwi

4 kost. gorzka czekolada

100 g owoce sezonowe

1 łyżeczka soda

Przygotowanie


1

Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj.

2

Dodaj mleko oraz jajko i starannie, najlepiej za pomocą miksera, mieszaj ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. Mała podpowiedź: Jeśli chcesz, by wyszły Ci puszyste amerykańskie pankejki, dodaj do ciasta 1 łyżeczkę sody.

3

Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.

4

W międzyczasie wymieszaj na gładką masę twaróg ze startą wanilią, śmietaną i skórką z kandyzowanej pomarańczy, dodaj cukier.

5

Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron.

6

Nadziewaj naleśniki farszem i składaj w trójkąty lub w rurki.

7

Na naleśniki nałóż dżem, udekoruj je wiórkami startej czekolady i owocami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły