Naleśniki w kropki z sosem czekoladowy

decomorreno
Naleśniki w kropki z sosem czekoladowy

0

5 / 2

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

240 g mąka pszenna tortowa lubella

10 g kakao decomorreno

250 mleko

250 woda gazowana

2 łyżka olej

1 szcz. sól

60 g masło

20 g kakao decomorreno

50 g cukier puder

3 łyżka mleko

500 g twaróg

40 g cukier puder

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

Do miski wsyp mąkę oraz szczyptę soli, wymieszaj i zrób na środku dołek. Dodaj jajka i odrobinę mleka, zacznij mieszać. Dodaj stopniowo kolejne porcje mleka, tak by powstała gęsta i gładka pasta. Kolejno dodawaj wodę i olej. Wymieszaj dokładnie i odstaw na min. 30 minut.

2

Przygotuj następnie krem – utrzyj w misce ser kremowy wraz z cukrem pudrem oraz z ekstraktem z wanilii.

3

Gdy ciasto odpocznie odlej 1/3 do innego naczynia, dodaj do niej kakao oraz odrobinę wody, aby uzyskać podobną konsystencję jak ciasto jasne. Przelej je do małej butelki, aby wykonać precyzyjne kształty.

4

W tym czasie przygotuj patelnię, możesz lekko wysmarować jej powierzchnię odrobiną oleju. Rozgrzej ją lekko, następnie rozpoczynając od jej brzegów wykonaj ciemnym ciastem kropki na całej powierzchni. Możesz dowolnie dobierać wielkość i kształty, pamiętaj jednak, aby zrobić to dosyć szybko i sprawnie. Następnie, gdy wszystkie kropki lekki się podpieką, nalej porcję jasnego ciasta i ruszając patelnią rozprowadź je na całej powierzchni.

5

Smaż naleśniki z obu stron. Gdy wystygną posmaruj je kremem z serka i zawiń w rulony.

6

Przed podaniem przygotuj sos czekoladowy, w rondlu wymieszaj masło, z cukrem, kakao i mlekiem. Cały czas mieszając podgrzewaj aż składniki się połączą. Podawaj naleśniki oblane ciepłym sosem czekoladowym.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Mleko

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły