0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Szklanki
mleko
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
woda mineralna gazowana
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
olej
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Jaja wbijamy do miski i roztrzepujemy trzepaczką.
  2. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i 2 szklanki mleka, a następnie mieszamy.
  3. Dosypujemy stopniowo mąkę i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.
  4. Na koniec dolewamy wodę i olej, ponownie mieszamy i odstawiamy ciasto na co najmniej pół godziny.
  5. Po upływie tego czasu ciasto zazwyczaj staje się gęściejsze, więc dolewamy pozostałe mleko stopniowo, mieszając, aż ciasto będzie rzadkie.
  6. Ciasto wlewamy w małej ilości na rozgrzaną patelnię. Smażymy oczywiście z obu stron. Przed kolejnym wlaniem porcji ciasta na patelnię mieszamy zawartość miski.

Opis

Naleśniki przyrządzone według tego przepisu są uniwersalne, smakują na słodko z dżemem i nadają się również na krokiety.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!