Naleśniki uniwersalne
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Naleśniki uniwersalne](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974430423.jpeg&w=3840&q=75)
Naleśniki przyrządzone według tego przepisu są uniwersalne, smakują na słodko z dżemem i nadają się również na krokiety.
0
0 / 0
Naleśniki przyrządzone według tego przepisu są uniwersalne, smakują na słodko z dżemem i nadają się również na krokiety.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. proszek do pieczenia
3 szkl. mleko
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. woda mineralna gazowana
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżka olej
Przygotowanie
Jaja wbijamy do miski i roztrzepujemy trzepaczką.
Dodajemy sól, proszek do pieczenia i 2 szklanki mleka, a następnie mieszamy.
Dosypujemy stopniowo mąkę i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.
Na koniec dolewamy wodę i olej, ponownie mieszamy i odstawiamy ciasto na co najmniej pół godziny.
Po upływie tego czasu ciasto zazwyczaj staje się gęściejsze, więc dolewamy pozostałe mleko stopniowo, mieszając, aż ciasto będzie rzadkie.
Ciasto wlewamy w małej ilości na rozgrzaną patelnię. Smażymy oczywiście z obu stron. Przed kolejnym wlaniem porcji ciasta na patelnię mieszamy zawartość miski.