Naleśniki "Truskawkowy zawrót głowy"

justynapiskorz
Naleśniki "Truskawkowy zawrót głowy"

0

0 / 0

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szkl. mąka lubella puszysta

1 szkl. mleko

0.50 szkl. woda mineralna gazowana

2 szt. jaja l

1 szcz. sól

3 łyżka olej roślinny

4 łyżka miód

1 kg truskawki

3 szt. banan

4 łyżka płatki owsiane

Przygotowanie


1

Mąkę należy wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładką masę. Dodać olej roślinny i razem zmiksować (lub można wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie zarumieniony.

2

Należy dokładnie umyć truskawki. Do rondelka wlać miód i podgrzać go. Po chwili wrzucić do miodu truskawki, które należy karmelizować przez około 2 minuty. Do truskawek dodać pokrojone banany.

3

Na każdym naleśniku należy wyłożyć porcję truskawek i bananów, zawinąć w rulon. Posypać płatkami owsianymi. Naleśniki można udekorować bitą śmietaną lub polać polewą czekoladową.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły