Naleśniki "Truskawkowy zawrót głowy"
justynapiskorz
Wartości odżywcze na porcję
Energia
330
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szkl. mąka lubella puszysta
1 szkl. mleko
0.50 szkl. woda mineralna gazowana
2 szt. jaja l
1 szczyp. sól
3 łyżka olej roślinny
4 łyżka miód
1 kg truskawki
3 szt. banan
4 łyżka płatki owsiane
Przygotowanie
Mąkę należy wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładką masę. Dodać olej roślinny i razem zmiksować (lub można wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie zarumieniony.
Należy dokładnie umyć truskawki. Do rondelka wlać miód i podgrzać go. Po chwili wrzucić do miodu truskawki, które należy karmelizować przez około 2 minuty. Do truskawek dodać pokrojone banany.
Na każdym naleśniku należy wyłożyć porcję truskawek i bananów, zawinąć w rulon. Posypać płatkami owsianymi. Naleśniki można udekorować bitą śmietaną lub polać polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
330
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko