Naleśniki tiramisu z sosem czekoladowym

Kakao DecoMorreno
Naleśniki tiramisu z sosem czekoladowym

2

5 / 1

Naleśniki tiramisu z sosem czekoladowym to idealny deser dla fanów kawowych smaków i czekoladowych dodatków. Cienkie naleśniki wypełnione kremowym nadzieniem mascarpone, przełamane aromatem kawy, idealnie komponują się z gęstym, czekoladowym sosem. To świetny wybór na szybki deser po obiedzie lub weekendowe śniadanie na słodko. Smacznego!

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 g mąka pszenna lubella

1 szczyp. sól

2 szt. jaja

200 ml mleko

50 ml kawa espresso

Krem tiramisu

2 szt. żółtka

2 szt. białka

250 g serek mascarpone

4 łyżka cukier puder

Sos czekoladowy

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka olej kokosowy

2 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać jajka, wlać mleko i espresso. Zmiksować ciasto na gładką masę, upewniając się, że nie ma grudek.

2

Odstawić ciasto na 10-15 minut, aby "odpoczęło".

3

Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i usmażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Odłożyć naleśniki na bok do ostygnięcia.

4

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.

5

Dodać mascarpone i ubić do połączenia składników.

6

Osobno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do masy z mascarpone.

7

W małym rondelku roztopić olej kokosowy.

8

Dodać kakao i cukier, mieszając, aż powstanie gładki sos.

9

W razie potrzeby dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

10

Naleśniki smarować kremem tiramisu i składać w trójkąty. Przed podaniem polać ciepłym sosem czekoladowym.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły