Naleśniki pod gorgonzolą

m7
Naleśniki pod gorgonzolą

0

0 / 0

Normalnie te nalesniki powinny byc z borowikami lub z kurkami sa wtedy pyszne

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

150 śmietana 18%

1 szcz. sól, pieprz

100 g ser gorgonzola

100 g ser żółty

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. mleko

2 szt. jajko

1 szt. cebula dymka

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa

2 łyżka nać pietruszki

0.50 kg pieczarki

Przygotowanie


1

Ze składników wyrabiam ciasto na naleśniki: jak jest za geste to dodaje wiecej mleka niz jest w przepisie. ma byc konsystencji smietany. odstawiam do lodówki. Nadzienie skałda sie z pieczarek, smietan, pieprzu, soli, czosnku, cebuli dymka;

2

Sos z sera zoltego, gorgonzoli, śmietany, cos zielonego np. natki.

3

Nalesniki smażymy, przyprawiamy (sol pieprz, wscisniety czosnek), smażymy, gdy puszcza sok dodajemy smietane az powstanie sos, przyprawiamy, ktory czesciowo redukujemy zeby nie bylo go za duzo w nadzieniu. Dodajemy pokrojone zielona czesc dymki. na nalesnik nakładamy nadzienie, zawijamy i do naczynia do zapiekania.polewamy sosem, czyli wczesniej podgrzana smietana (najlepiej taka do sosówa ale nie

4

słodka) do ktorej wrzucamy czesc naszej gorgonzoli mieszajac az sie roztopi, przyprawiamy sola pieprzem, dodajemy troche startego zołtego sera, gdy to sie wszystko razem połączy i powstanie jedwabisty smietanowo-serowy sos polewamy nim nalesniki, na gore wrzucamy jeszcze kawalki gorgonzoli, na to starty zołty ser i cos zielonego i do piekarnika na 180%. Pycha

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły