Naleśniki pod gorgonzolą
m7
Normalnie te nalesniki powinny byc z borowikami lub z kurkami sa wtedy pyszne
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Normalnie te nalesniki powinny byc z borowikami lub z kurkami sa wtedy pyszne
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
150 śmietana 18%
1 szczyp. sól, pieprz
100 g ser gorgonzola
100 g ser żółty
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. mleko
2 szt. jajko
1 szt. cebula dymka
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa
2 łyżka nać pietruszki
0.50 kg pieczarki
Przygotowanie
Ze składników wyrabiam ciasto na naleśniki: jak jest za geste to dodaje wiecej mleka niz jest w przepisie. ma byc konsystencji smietany. odstawiam do lodówki. Nadzienie skałda sie z pieczarek, smietan, pieprzu, soli, czosnku, cebuli dymka;
Sos z sera zoltego, gorgonzoli, śmietany, cos zielonego np. natki.
Nalesniki smażymy, przyprawiamy (sol pieprz, wscisniety czosnek), smażymy, gdy puszcza sok dodajemy smietane az powstanie sos, przyprawiamy, ktory czesciowo redukujemy zeby nie bylo go za duzo w nadzieniu. Dodajemy pokrojone zielona czesc dymki. na nalesnik nakładamy nadzienie, zawijamy i do naczynia do zapiekania.polewamy sosem, czyli wczesniej podgrzana smietana (najlepiej taka do sosówa ale nie
słodka) do ktorej wrzucamy czesc naszej gorgonzoli mieszajac az sie roztopi, przyprawiamy sola pieprzem, dodajemy troche startego zołtego sera, gdy to sie wszystko razem połączy i powstanie jedwabisty smietanowo-serowy sos polewamy nim nalesniki, na gore wrzucamy jeszcze kawalki gorgonzoli, na to starty zołty ser i cos zielonego i do piekarnika na 180%. Pycha
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.