Naleśniki pod gorgonzolą

m7
Naleśniki pod gorgonzolą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Normalnie te nalesniki powinny byc z borowikami lub z kurkami sa wtedy pyszne

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

150 śmietana 18%

1 szczyp. sól, pieprz

100 g ser gorgonzola

100 g ser żółty

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. mleko

2 szt. jajko

1 szt. cebula dymka

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa

2 łyżka nać pietruszki

0.50 kg pieczarki

Przygotowanie


Ze składników wyrabiam ciasto na naleśniki: jak jest za geste to dodaje wiecej mleka niz jest w przepisie. ma byc konsystencji smietany. odstawiam do lodówki. Nadzienie skałda sie z pieczarek, smietan, pieprzu, soli, czosnku, cebuli dymka;

Sos z sera zoltego, gorgonzoli, śmietany, cos zielonego np. natki.

Nalesniki smażymy, przyprawiamy (sol pieprz, wscisniety czosnek), smażymy, gdy puszcza sok dodajemy smietane az powstanie sos, przyprawiamy, ktory czesciowo redukujemy zeby nie bylo go za duzo w nadzieniu. Dodajemy pokrojone zielona czesc dymki. na nalesnik nakładamy nadzienie, zawijamy i do naczynia do zapiekania.polewamy sosem, czyli wczesniej podgrzana smietana (najlepiej taka do sosówa ale nie

słodka) do ktorej wrzucamy czesc naszej gorgonzoli mieszajac az sie roztopi, przyprawiamy sola pieprzem, dodajemy troche startego zołtego sera, gdy to sie wszystko razem połączy i powstanie jedwabisty smietanowo-serowy sos polewamy nim nalesniki, na gore wrzucamy jeszcze kawalki gorgonzoli, na to starty zołty ser i cos zielonego i do piekarnika na 180%. Pycha

Wartości odżywcze na porcję


Energia

910

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

43

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły