Naleśniki czekoladowe z sosem i gruszkami

m7
Naleśniki czekoladowe z sosem i gruszkami

1

0 / 0

Przepyszne czekoladowe naleśniki z sosem i gruszkami. W sam raz, jako słodki deser na podwieczorek.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

750 mleko

225 marmolada morelowa

5 sok z cytryny

1 szcz. sól

1 łyżeczka kakao decomorreno

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. białko jaja kurzego

2 szt. gruszka

7 łyżka cukier

2 łyżka olej

1 łyżka rum

28 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Mąkę, kakao, sól, 2 łyżki cukru, mleko i jajka włożyć do miseczki. Wyrobić ciasto.

2

Odstawić na 30 min.

3

Na patelni skarmelizować 3 łyżki cukru. W karmelu zamoczyć widelec i na wysmarowanej folii narysować kratkę. Resztę karmelu rozprowadzić z 1/4 wody i rumem, zagotować.

4

Do sosu włożyć umyte, obrane i pokrojone na plasterki gruszki.

5

Na patelni posmarowanej olejem usmażyć z ciasta naleśniki.

6

Z naleśników ułożyć stos, przekładając je podgrzaną konfiturą.

7

Na koniec posmarować białkiem ubitym z sokiem cytrynowym i resztą cukru.

8

Tak przygotowane naleśniki wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 250 stopni Celsjusza.

9

Gotowy deser podawać z sosem i gruszkami.

10

Udekorować karmelową kratką. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły