Naleśniki czekoladowe z sosem i gruszkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Naleśniki czekoladowe z sosem i gruszkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975160976.jpeg&w=3840&q=75)
Przepyszne czekoladowe naleśniki z sosem i gruszkami. W sam raz, jako słodki deser na podwieczorek.
1
0 / 0
Przepyszne czekoladowe naleśniki z sosem i gruszkami. W sam raz, jako słodki deser na podwieczorek.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
750 mleko
225 marmolada morelowa
5 sok z cytryny
1 szczyp. sól
1 łyżecz. kakao decomorreno
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. białko jaja kurzego
2 szt. gruszka
7 łyżka cukier
2 łyżka olej
1 łyżka rum
28 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Mąkę, kakao, sól, 2 łyżki cukru, mleko i jajka włożyć do miseczki. Wyrobić ciasto.
Odstawić na 30 min.
Na patelni skarmelizować 3 łyżki cukru. W karmelu zamoczyć widelec i na wysmarowanej folii narysować kratkę. Resztę karmelu rozprowadzić z 1/4 wody i rumem, zagotować.
Do sosu włożyć umyte, obrane i pokrojone na plasterki gruszki.
Na patelni posmarowanej olejem usmażyć z ciasta naleśniki.
Z naleśników ułożyć stos, przekładając je podgrzaną konfiturą.
Na koniec posmarować białkiem ubitym z sokiem cytrynowym i resztą cukru.
Tak przygotowane naleśniki wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
Gotowy deser podawać z sosem i gruszkami.
Udekorować karmelową kratką. Smacznego!