Naleśniki czekoladowe z sosem i gruszkami
m7
1
0 / 0
Przepyszne czekoladowe naleśniki z sosem i gruszkami. W sam raz, jako słodki deser na podwieczorek.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
750 mleko
225 marmolada morelowa
5 sok z cytryny
1 szcz. sól
1 łyżeczka kakao decomorreno
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. białko jaja kurzego
2 szt. gruszka
7 łyżka cukier
2 łyżka olej
1 łyżka rum
28 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Mąkę, kakao, sól, 2 łyżki cukru, mleko i jajka włożyć do miseczki. Wyrobić ciasto.
Odstawić na 30 min.
Na patelni skarmelizować 3 łyżki cukru. W karmelu zamoczyć widelec i na wysmarowanej folii narysować kratkę. Resztę karmelu rozprowadzić z 1/4 wody i rumem, zagotować.
Do sosu włożyć umyte, obrane i pokrojone na plasterki gruszki.
Na patelni posmarowanej olejem usmażyć z ciasta naleśniki.
Z naleśników ułożyć stos, przekładając je podgrzaną konfiturą.
Na koniec posmarować białkiem ubitym z sokiem cytrynowym i resztą cukru.
Tak przygotowane naleśniki wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
Gotowy deser podawać z sosem i gruszkami.
Udekorować karmelową kratką. Smacznego!