Naleśniki crème brûlée z jagodami

Lubella
Naleśniki crème brûlée z jagodami

0

0 / 0

Naleśniki crème brûlée z jagodami to idealny wybór na eleganckie śniadanie, brunch czy deser. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Można je serwować z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Połączenie naleśników z kremowym nadzieniem i sezonowymi owocami z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Życzymy smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g mąka poznańska lubella

2 szt. jajka kurze

5 szt. żółtka

300 ml mleko

150 ml woda gazowana

50 g masło

300 ml śmietanka 30%

200 g cukier

300 g jagody

1 szczyp. sól

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

W misce mieszamy mąkę, jajka, 150 ml mleka, wodę gazowaną, roztopione masło, łyżkę cukru i szczyptę soli. Łączymy składniki, aż do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.

2

Rozgrzewamy patelnię do naleśników i lekko smarujemy ją oliwą.

3

Wlewamy cienką warstwę ciasta na patelnię i smażymy z obu stron na złocisty kolor.

4

W misce ubijamy żółtka cukrem na jasną, kremową masę.

5

W rondelku podgrzewamy śmietankę i mleko, nie doprowadzając do wrzenia.

6

Do masy jajecznej wlewamy ciepłe mleko ze śmietanką, ciągle mieszając.

7

Mieszankę przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Po zgęstnieniu schładzamy crème brûlée w lodówce.

8

Następnie nakładamy łyżkę kremu crème brûlée na każdy naleśnik, dodajemy jagody i zwijamy naleśniki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły