Naleśniki angielskie z porami
m7
Bardzo ciekawe danie ,ciekawy smak ciasta naleśnikowego i pikantny farsz.Polecam tę potrawę jako samodzielne danie obiadowe lub na uroczysta kolację przy lampce dobrego wina.Ja jadłam te właśnie naleśniki popijając dobre piwo. Smakuje wyśmienicie.Polecam.
0
0 / 0
Bardzo ciekawe danie ,ciekawy smak ciasta naleśnikowego i pikantny farsz.Polecam tę potrawę jako samodzielne danie obiadowe lub na uroczysta kolację przy lampce dobrego wina.Ja jadłam te właśnie naleśniki popijając dobre piwo. Smakuje wyśmienicie.Polecam.
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 woda
200 mleko
100 śmietanka kremowa 30% tłuszczu
1 szcz. biała sól
1 szcz. pieprz czarny
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz czarny
0.50 łyżeczka gałka muszkatołowa
0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. mąka gryczana
0.50 szkl. olej sojowy do smażenia
1 szt. jajo kurze całe
2 szt. por
1 szt. soku z cytryny
10 dek. szynka wieprzowa gotowana
10 dek. margaryna
10 dek. starty żółty ser pikantny może być grojer
Przygotowanie
Do miski wsypać przesianą mąkę. wbić jajko, wymieszać ,wlać mleko, wlać wodę,dodać sól i pieprz.
Wyrobić ciasto.Pozostawić na 1 - 1, 5 godziny pod przykryciem.
Smażyć cienkie naleśniki na oleju na rozgrzanej patelni.Wcześniej rozmieszać ciasto.
Starannie wymyć pory, pokroić na cienkie półplasterki.
W rondlu stopić margarynę ,wrzucić pory, chwilę podusić,mieszając,dodać
sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny.
Wymieszać, dusić jeszcze kilkanaście minut.
Pod koniec duszenia dodać śmietankę ,wymieszać ,odparować.
Zdjąć z ognia ,dodać pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i wymieszać.
Każdy naleśnik posmarować cienko warstwą farszu i posypać cienko startym serem.
Zwinąć ruloniki lub trójkąty.
Żaroodporny półmisek wysmarować margaryną i ułożyć ciasno naleśniki ,posypać pozostałym serem i grudkami margaryny.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec na złoty kolor.