Naleśniki angielskie z porami

m7
Naleśniki angielskie z porami

0

0 / 0

Bardzo ciekawe danie ,ciekawy smak ciasta naleśnikowego i pikantny farsz.Polecam tę potrawę jako samodzielne danie obiadowe lub na uroczysta kolację przy lampce dobrego wina.Ja jadłam te właśnie naleśniki popijając dobre piwo. Smakuje wyśmienicie.Polecam.

17

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 woda

200 mleko

100 śmietanka kremowa 30% tłuszczu

1 szcz. biała sól

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz czarny

0.50 łyżeczka gałka muszkatołowa

0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 szkl. mąka gryczana

0.50 szkl. olej sojowy do smażenia

1 szt. jajo kurze całe

2 szt. por

1 szt. soku z cytryny

10 dek. szynka wieprzowa gotowana

10 dek. margaryna

10 dek. starty żółty ser pikantny może być grojer

Przygotowanie


1

Do miski wsypać przesianą mąkę. wbić jajko, wymieszać ,wlać mleko, wlać wodę,dodać sól i pieprz.

2

Wyrobić ciasto.Pozostawić na 1 - 1, 5 godziny pod przykryciem.

3

Smażyć cienkie naleśniki na oleju na rozgrzanej patelni.Wcześniej rozmieszać ciasto.

4

Starannie wymyć pory, pokroić na cienkie półplasterki.

5

W rondlu stopić margarynę ,wrzucić pory, chwilę podusić,mieszając,dodać

6

sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sok z cytryny.

7

Wymieszać, dusić jeszcze kilkanaście minut.

8

Pod koniec duszenia dodać śmietankę ,wymieszać ,odparować.

9

Zdjąć z ognia ,dodać pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i wymieszać.

10

Każdy naleśnik posmarować cienko warstwą farszu i posypać cienko startym serem.

11

Zwinąć ruloniki lub trójkąty.

12

Żaroodporny półmisek wysmarować margaryną i ułożyć ciasno naleśniki ,posypać pozostałym serem i grudkami margaryny.

13

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec na złoty kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły