Naleśniki

bartek

To mój wypróbowany sposób na naleśniki, są pyszne, delikatne i puszyste. Zawdzięczają to wodzie mineralnej gazowanej i roztopionej margarynie. Dzięki zawartości tłuszczu nie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni. To również sposób na szybkie danie, które szczególnie w lecie często gości na naszych stołach, a to z tego powodu, że zwyczajne naleśniki możemy ozdobić owocami – gwarantuję, że naleśniki wraz z „ozdobami’ znikną z talerza w ekspresowym tempie. Pewnie każdy z nas ma swój sposób na zrobienie ciasta i nie trzeba tu jakiejś wielkiej filozofii – ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany (im rzadsze ciasto, tym cieńsze naleśniki). Później smażenie i jeśli ktoś potrafi to przekręcanie z podrzucaniem. Zazwyczaj robię naleśniki z serem i słodkim sosem – tym razem była to zwykła śmietana z truskawkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
367
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
To mój wypróbowany sposób na naleśniki, są pyszne, delikatne i puszyste. Zawdzięczają to wodzie mineralnej gazowanej i roztopionej margarynie. Dzięki zawartości tłuszczu nie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni. To również sposób na szybkie danie, które szczególnie w lecie często gości na naszych stołach, a to z tego powodu, że zwyczajne naleśniki możemy ozdobić owocami – gwarantuję, że naleśniki wraz z „ozdobami’ znikną z talerza w ekspresowym tempie. Pewnie każdy z nas ma swój sposób na zrobienie ciasta i nie trzeba tu jakiejś wielkiej filozofii – ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany (im rzadsze ciasto, tym cieńsze naleśniki). Później smażenie i jeśli ktoś potrafi to przekręcanie z podrzucaniem. Zazwyczaj robię naleśniki z serem i słodkim sosem – tym razem była to zwykła śmietana z truskawkami.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.75 szkl. woda mineralna gazowana
0.75 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka olej
10 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
Mąkę, wodę, mleko i całe jaja dokładnie razem mieszamy.
Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 min do lodówki.
Do jednolitej masy dodajemy cukier, sól, olej i rozpuszczoną margarynę i ponownie mieszamy.
Kolejne naleśniki, ze względu na zawartość oleju i margaryny w cieście, smażymy bez tłuszczu.Smarujemy serem i zawijamy w ruloniki, koperty lub chusteczki.
Gdy ciasto „odpocznie” smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, przed smażeniem jeszcze raz mieszamy ciasto. Do usmażenia pierwszego naleśnika możemy użyć kroplę oleju do natłuszczenia patelni.
Przygotowujemy składniki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
367
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.