Naleśniki

bartek
Naleśniki

1

0 / 0

To mój wypróbowany sposób na naleśniki, są pyszne, delikatne i puszyste. Zawdzięczają to wodzie mineralnej gazowanej i roztopionej margarynie. Dzięki zawartości tłuszczu nie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni. To również sposób na szybkie danie, które szczególnie w lecie często gości na naszych stołach, a to z tego powodu, że zwyczajne naleśniki możemy ozdobić owocami – gwarantuję, że naleśniki wraz z „ozdobami’ znikną z talerza w ekspresowym tempie. Pewnie każdy z nas ma swój sposób na zrobienie ciasta i nie trzeba tu jakiejś wielkiej filozofii – ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany (im rzadsze ciasto, tym cieńsze naleśniki). Później smażenie i jeśli ktoś potrafi to przekręcanie z podrzucaniem. Zazwyczaj robię naleśniki z serem i słodkim sosem – tym razem była to zwykła śmietana z truskawkami.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szcz. cukier

1 szcz. sól

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.75 szkl. woda mineralna gazowana

0.75 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka olej

10 dek. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Mąkę, wodę, mleko i całe jaja dokładnie razem mieszamy.

2

Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 min do lodówki.

3

Do jednolitej masy dodajemy cukier, sól, olej i rozpuszczoną margarynę i ponownie mieszamy.

4

Kolejne naleśniki, ze względu na zawartość oleju i margaryny w cieście, smażymy bez tłuszczu.Smarujemy serem i zawijamy w ruloniki, koperty lub chusteczki.

5

Gdy ciasto „odpocznie” smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, przed smażeniem jeszcze raz mieszamy ciasto. Do usmażenia pierwszego naleśnika możemy użyć kroplę oleju do natłuszczenia patelni.

6

Przygotowujemy składniki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły