Example thumb
0

Składniki

150 Mililitrów
mleko
1 Szklanka
mleko
1 Szklanka
woda mineralna gazowana
2 Sztuki
jaja kurze całe
4 Łyżki
olej
4 Łyżki
cukier
20 Dekagramów
mąka
50 Dekagramów
ser biały
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Całe jajka dobrze zmiksować. Dodać wodę i mleko, delikatnie zmiksować, dodawać po trochu mąki. gdy mąka się już skończy, dodać olej i miksować około 6 minut. Całość odstawić na 15 minut, następnie smażyć naleśniki.
  2. Naleśniki smażę na patelni teflonowej dlatego bezpośrednio do ciasta dodaję olej, a na patelnię już go nie leję.
  3. Jeśli chcemy by naleśniki były bardziej pulchne należy najpierw ubić na sztywno białka, potem dodawać po 1 żółtku - pozostałe składniki jak wyżej.
  4. Z tej porcji wychodzi około 15-20 naleśników (zależy od wielkości patelni).
  5. Naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym serem lub dżemem.
  6. Jako potrawa sama w sobie służy jako makaron, zwijamy wtedy naleśnik w rulon i kroimy jak makaron.
  7. Ser: ser mielony łączymy z mlekiem i cukrem.

Opis

tradycyjnie z serem lub dżemem bądż jako makaron

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!