Naleśniki

m7
Naleśniki

Średnia 0 / 0

Oceń!

tradycyjnie z serem lub dżemem bądż jako makaron

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

150 mleko

1 szkl. mleko

1 szkl. woda mineralna gazowana

2 szt. jaja kurze całe

4 łyżka olej

4 łyżka cukier

20 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

50 dag. ser biały

Przygotowanie


Całe jajka dobrze zmiksować. Dodać wodę i mleko, delikatnie zmiksować, dodawać po trochu mąki. gdy mąka się już skończy, dodać olej i miksować około 6 minut. Całość odstawić na 15 minut, następnie smażyć naleśniki.

Naleśniki smażę na patelni teflonowej dlatego bezpośrednio do ciasta dodaję olej, a na patelnię już go nie leję.

Jeśli chcemy by naleśniki były bardziej pulchne należy najpierw ubić na sztywno białka, potem dodawać po 1 żółtku - pozostałe składniki jak wyżej.

Z tej porcji wychodzi około 15-20 naleśników (zależy od wielkości patelni).

Naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym serem lub dżemem.

Jako potrawa sama w sobie służy jako makaron, zwijamy wtedy naleśnik w rulon i kroimy jak makaron.

Ser: ser mielony łączymy z mlekiem i cukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

122

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły