Naleśniki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Naleśniki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975822071.jpeg&w=3840&q=75)
tradycyjnie z serem lub dżemem bądż jako makaron
1
0 / 0
tradycyjnie z serem lub dżemem bądż jako makaron
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
150 mleko
1 szkl. mleko
1 szkl. woda mineralna gazowana
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka olej
4 łyżka cukier
20 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
50 dag. ser biały
Przygotowanie
Całe jajka dobrze zmiksować. Dodać wodę i mleko, delikatnie zmiksować, dodawać po trochu mąki. gdy mąka się już skończy, dodać olej i miksować około 6 minut. Całość odstawić na 15 minut, następnie smażyć naleśniki.
Naleśniki smażę na patelni teflonowej dlatego bezpośrednio do ciasta dodaję olej, a na patelnię już go nie leję.
Jeśli chcemy by naleśniki były bardziej pulchne należy najpierw ubić na sztywno białka, potem dodawać po 1 żółtku - pozostałe składniki jak wyżej.
Z tej porcji wychodzi około 15-20 naleśników (zależy od wielkości patelni).
Naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym serem lub dżemem.
Jako potrawa sama w sobie służy jako makaron, zwijamy wtedy naleśnik w rulon i kroimy jak makaron.
Ser: ser mielony łączymy z mlekiem i cukrem.