0

Składniki

150 Mililitrów
mleko
1 Szklanka
mleko
1 Szklanka
woda mineralna gazowana
2 Sztuki
jaja kurze całe
4 Łyżki
olej
4 Łyżki
cukier
20 Dekagramów
mąka
50 Dekagramów
ser biały
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Całe jajka dobrze zmiksować. Dodać wodę i mleko, delikatnie zmiksować, dodawać po trochu mąki. gdy mąka się już skończy, dodać olej i miksować około 6 minut. Całość odstawić na 15 minut, następnie smażyć naleśniki.
  2. Naleśniki smażę na patelni teflonowej dlatego bezpośrednio do ciasta dodaję olej, a na patelnię już go nie leję.
  3. Jeśli chcemy by naleśniki były bardziej pulchne należy najpierw ubić na sztywno białka, potem dodawać po 1 żółtku - pozostałe składniki jak wyżej.
  4. Z tej porcji wychodzi około 15-20 naleśników (zależy od wielkości patelni).
  5. Naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym serem lub dżemem.
  6. Jako potrawa sama w sobie służy jako makaron, zwijamy wtedy naleśnik w rulon i kroimy jak makaron.
  7. Ser: ser mielony łączymy z mlekiem i cukrem.

Opis

tradycyjnie z serem lub dżemem bądż jako makaron

Podobne przepisy

Zapiekane naleśniki z warzywami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zapiekane naleśniki z warzywami

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Cannelloni z groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Cannelloni z mięsem mielonym

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z mięsem mielonym

Naleśniki z musem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Naleśniki z musem malinowym

Racuchy.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Racuchy.

Camembert w cieście naleśnikowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Camembert w cieście naleśnikowym

Mięsne pulpeciki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Mięsne pulpeciki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!