Najlepszy keks
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ja_frida
![Najlepszy keks](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976906167.jpeg&w=3840&q=75)
Klasyczny keks, wilgotny z dodatkiem rumu i skórki cytrynowej i mnóstwa bakalii. Jak zostaną Wam resztki świątecznych ciast to można je potem pokruszyć, dodać trochę serka mascarpone i roztopioną czekoladę. Uformować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub pokruszonych orzechach - powstaną pyszne trufle.
0
5 / 1
Klasyczny keks, wilgotny z dodatkiem rumu i skórki cytrynowej i mnóstwa bakalii. Jak zostaną Wam resztki świątecznych ciast to można je potem pokruszyć, dodać trochę serka mascarpone i roztopioną czekoladę. Uformować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub pokruszonych orzechach - powstaną pyszne trufle.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g masło
1 szkl. cukier
0.50 szt. skórka z cytryny
1 szczyp. sól
4 szt. jajko
1 łyżecz. rum
300 g mąka pszenna tortowa lubella
150 g rodzynki
50 g kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać skórkę i sól, chwilę zmiksować.
Mąkę zmieszać z proszkiem. Do masła dodawać po jednym jajku, chwilę miksować, dodać łyżkę mąki, potem znów jajko i mąka itd. Pozostałą mąkę zmieszać z rodzynkami i posiekaną skórką. Dodać do ciasta razem z rumem i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, Piec godzinę w temperaturze 175 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić środek patyczkiem. Ostudzić przed wyjęciem z formy. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.