Najlepszy keks

ja_frida
Najlepszy keks

0

5 / 1

Klasyczny keks, wilgotny z dodatkiem rumu i skórki cytrynowej i mnóstwa bakalii. Jak zostaną Wam resztki świątecznych ciast to można je potem pokruszyć, dodać trochę serka mascarpone i roztopioną czekoladę. Uformować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub pokruszonych orzechach - powstaną pyszne trufle.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g masło

1 szkl. cukier

0.50 szt. skórka z cytryny

1 szcz. sól

4 szt. jajko

1 łyżeczka rum

300 g mąka pszenna tortowa lubella

150 g rodzynki

50 g kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie


1

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać skórkę i sól, chwilę zmiksować.

2

Mąkę zmieszać z proszkiem. Do masła dodawać po jednym jajku, chwilę miksować, dodać łyżkę mąki, potem znów jajko i mąka itd. Pozostałą mąkę zmieszać z rodzynkami i posiekaną skórką. Dodać do ciasta razem z rumem i delikatnie wymieszać.

3

Przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, Piec godzinę w temperaturze 175 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić środek patyczkiem. Ostudzić przed wyjęciem z formy. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły