Najlepsze uszka!
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AlicjaIlasz
![Najlepsze uszka!](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977640427.jpeg&w=3840&q=75)
Najlepsze na świecie uszka z grzybami!
1
0 / 0
Najlepsze na świecie uszka z grzybami!
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
200 porcji
Składniki
1 kg mąka lubella puszysta poznańska
2 łyżecz. sól
20 dag. grzyby suszone
2 szt. cebula
3 szczyp. sól, pieprz
500 ciepła woda
1 łyżka masło
1 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Grzyby moczymy na noc. Na drugi dzień odcedzamy (wody z grzybów nie wylewamy, przyda nam się do barszczu).
Podsmażamy na złoto cebulę i dodajemy do grzybów. Mielimy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy masa będzie za rzadka do lepienia, można zagęścić bułką tartą.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, roztopione masło i dolewając wody wyrabiamy ciasto. Odstawiamy przykryte na około 15 minut, po czym wałkujemy i wycinamy kwadraty.
Nakładamy łyżeczką farsz i lepimy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z barszczem czerwonym.