Najlepsze uszka!

AlicjaIlasz
Najlepsze uszka!

1

0 / 0

Najlepsze na świecie uszka z grzybami!

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


200 porcji

Składniki

1 kg mąka lubella puszysta poznańska

2 łyżecz. sól

20 dag. grzyby suszone

2 szt. cebula

3 szczyp. sól, pieprz

500 ciepła woda

1 łyżka masło

1 szt. żółtko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Grzyby moczymy na noc. Na drugi dzień odcedzamy (wody z grzybów nie wylewamy, przyda nam się do barszczu).

2

Podsmażamy na złoto cebulę i dodajemy do grzybów. Mielimy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy masa będzie za rzadka do lepienia, można zagęścić bułką tartą.

3

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, roztopione masło i dolewając wody wyrabiamy ciasto. Odstawiamy przykryte na około 15 minut, po czym wałkujemy i wycinamy kwadraty.

4

Nakładamy łyżeczką farsz i lepimy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z barszczem czerwonym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

22

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły