1

Składniki

250 Mililitrów
mleko
1 Szczypta
sól
450 Gramów
mąka pszenna tortowa
40 Gramów
cukier
40 Gramów
masło
20 Gramów
drożdże
250 Gramów
Czarne jagody
1 Łyżka
CUKIER WANILIOWY
2 Łyżki
cukier
1 Łyżka
CUKIER WANILIOWY
1 Łyżka
bułka tarta
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Składniki nadzienia wymieszać w misce i odstawić.
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  3. W małym garnuszku połączyć masło, wanilię i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżką mleka.
  4. Wymieszać mąkę, drożdże (jeśli używamy drożdży instant), sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, drożdże (jeśli używamy świeżych). Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 małych kulek. Dłonie delikatnie spryskać olejem, by nie lepiło się do nich ciasto. Z każdej kulki uformować placuszek, łyżeczką nakładać nadzienie. Dokładnie sklejać, obtoczyć w dłoniach. Ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Piec bułeczki około 18-20 minut. Po ostudzeniu polukrować.

Opis

Są idealne, z mnóstwem jagód w środku, otoczone puszystym ciastem drożdżowym, całość oblana słodkim lukrem. Ich smak przywołuje wspomnienie lata... :) Jagody mogą być mrożone, jednak należy je rozmrozić wcześniej i odcedzić z soku. Należy dodać do nich bułkę tartą i/lub mąkę ziemniaczaną ok. łyżki, aby nadzienie nie wypłynęło z wnętrza bułki. Jako nadzienia można użyć również innych owoców, np. jabłek, śliwek czy dowolnego dżemu.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!