1

Składniki

250 Mililitrów
mleko
1 Szczypta
sól
450 Gramów
mąka pszenna tortowa
40 Gramów
cukier
40 Gramów
masło
20 Gramów
drożdże
250 Gramów
Czarne jagody
1 Łyżka
CUKIER WANILIOWY
2 Łyżki
cukier
1 Łyżka
CUKIER WANILIOWY
1 Łyżka
bułka tarta
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Składniki nadzienia wymieszać w misce i odstawić.
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  3. W małym garnuszku połączyć masło, wanilię i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżką mleka.
  4. Wymieszać mąkę, drożdże (jeśli używamy drożdży instant), sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, drożdże (jeśli używamy świeżych). Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 małych kulek. Dłonie delikatnie spryskać olejem, by nie lepiło się do nich ciasto. Z każdej kulki uformować placuszek, łyżeczką nakładać nadzienie. Dokładnie sklejać, obtoczyć w dłoniach. Ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Piec bułeczki około 18-20 minut. Po ostudzeniu polukrować.

Opis

Są idealne, z mnóstwem jagód w środku, otoczone puszystym ciastem drożdżowym, całość oblana słodkim lukrem. Ich smak przywołuje wspomnienie lata... :) Jagody mogą być mrożone, jednak należy je rozmrozić wcześniej i odcedzić z soku. Należy dodać do nich bułkę tartą i/lub mąkę ziemniaczaną ok. łyżki, aby nadzienie nie wypłynęło z wnętrza bułki. Jako nadzienia można użyć również innych owoców, np. jabłek, śliwek czy dowolnego dżemu.

Podobne przepisy

Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Łatwy Do 40 min
Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Łatwy Do 1 godz
Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Naleśniki z białym serem

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z białym serem

Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Łatwy Do 40 min
Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!