Najlepsze jagodzianki z lukrem
m7
Są idealne, z mnóstwem jagód w środku, otoczone puszystym ciastem drożdżowym, całość oblana słodkim lukrem. Ich smak przywołuje wspomnienie lata... :) Jagody mogą być mrożone, jednak należy je rozmrozić wcześniej i odcedzić z soku. Należy dodać do nich bułkę tartą i/lub mąkę ziemniaczaną ok. łyżki, aby nadzienie nie wypłynęło z wnętrza bułki. Jako nadzienia można użyć również innych owoców, np. jabłek, śliwek czy dowolnego dżemu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
250
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Są idealne, z mnóstwem jagód w środku, otoczone puszystym ciastem drożdżowym, całość oblana słodkim lukrem. Ich smak przywołuje wspomnienie lata... :) Jagody mogą być mrożone, jednak należy je rozmrozić wcześniej i odcedzić z soku. Należy dodać do nich bułkę tartą i/lub mąkę ziemniaczaną ok. łyżki, aby nadzienie nie wypłynęło z wnętrza bułki. Jako nadzienia można użyć również innych owoców, np. jabłek, śliwek czy dowolnego dżemu.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 mleko
1 szczyp. sól
450 g mąka pszenna tortowa
40 g cukier
40 g masło
20 g drożdże
250 g czarne jagody
1 łyżka cukier waniliowy
2 łyżka cukier
1 łyżka cukier waniliowy
1 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Składniki nadzienia wymieszać w misce i odstawić.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
W małym garnuszku połączyć masło, wanilię i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżką mleka.
Wymieszać mąkę, drożdże (jeśli używamy drożdży instant), sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, drożdże (jeśli używamy świeżych). Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 małych kulek. Dłonie delikatnie spryskać olejem, by nie lepiło się do nich ciasto. Z każdej kulki uformować placuszek, łyżeczką nakładać nadzienie. Dokładnie sklejać, obtoczyć w dłoniach. Ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Piec bułeczki około 18-20 minut. Po ostudzeniu polukrować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
250
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.