Najlepsze jagodzianki z lukrem

m7
Najlepsze jagodzianki z lukrem

1

0 / 0

Są idealne, z mnóstwem jagód w środku, otoczone puszystym ciastem drożdżowym, całość oblana słodkim lukrem. Ich smak przywołuje wspomnienie lata... :) Jagody mogą być mrożone, jednak należy je rozmrozić wcześniej i odcedzić z soku. Należy dodać do nich bułkę tartą i/lub mąkę ziemniaczaną ok. łyżki, aby nadzienie nie wypłynęło z wnętrza bułki. Jako nadzienia można użyć również innych owoców, np. jabłek, śliwek czy dowolnego dżemu.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 mleko

1 szcz. sól

450 g mąka pszenna tortowa

40 g cukier

40 g masło

20 g drożdże

250 g czarne jagody

1 łyżka cukier waniliowy

2 łyżka cukier

1 łyżka cukier waniliowy

1 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Składniki nadzienia wymieszać w misce i odstawić.

2

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

3

W małym garnuszku połączyć masło, wanilię i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżką mleka.

4

Wymieszać mąkę, drożdże (jeśli używamy drożdży instant), sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, drożdże (jeśli używamy świeżych). Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

5

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 małych kulek. Dłonie delikatnie spryskać olejem, by nie lepiło się do nich ciasto. Z każdej kulki uformować placuszek, łyżeczką nakładać nadzienie. Dokładnie sklejać, obtoczyć w dłoniach. Ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.

6

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Piec bułeczki około 18-20 minut. Po ostudzeniu polukrować.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły