0

Składniki

0.5 Kilograma
3 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
1 Sztuka
Pierś z kurczaka pojedyńcza
0.5 Sztuki
papryka czerwona
3 Sztuki
ingridient
ogórki konserwowe krakus
10 Dekagramów
Ser żółty w kawałku
2 Łyżki
majonez Krakus
2 Łyżki
ketchup Kotlin łagodny
1 Ząbek
czosnek
2 Sztuki
Placek tortilla
3 Łyżki
olej rzepakowy uniwersalny
0.5 Opakowania
przyprawa do gyrosa
0.5 Kostki
margaryna
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
jajka
5 Dekagramów
drożdże
3 Łyżki
cukier
200 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
1 Łyżka
cukier puder
1 Opakowanie
Kubuś Mus
1 Sztuka
sok Tymbark 100% Jabłko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Nadziewane trójkąty: Mięso kroimy w drobne kawałki i wykładamy na patelnię z gorącym olejem. Dodajemy przyprawę do gyrosa i podsmażamy mięso cały czas mieszając. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę.
  2. Majonez mieszamy z ketchupem i dodajemy drobno posiekany czosnek. Tak przygotowany sos wykładamy na jedną tortille i rozsmarowujemy.
  3. Na przygotowany placek tortilli wykładamy wcześniej przygotowane mięso oraz paprykę i ogórki. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy drugim plackiem. Tortille wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Po upieczeniu kroimy w trójkąty. Danie można podawać zarówno na zimno, jak też na ciepło.
  4. Czekoladowe rogaliki: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kakao i mieszamy. Margarynę wykładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
  5. Do garnka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Odstawiamy z gazu i dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Dodajemy jajko i żółtko. Po wymieszaniu składników wlewamy wszystko do mąki. Dodajemy margarynę i wszystko wyrabiamy w jedną dużą kulkę. Ciasto dzielimy na 3 części.
  6. Każdą z części po kolei rozwałkowujemy do momentu powstania kółka o grubości około 0,5 cm. Dzielimy nożem na trójkąty. Na każdy kawałek wykładamy dżem i zawijamy. Rogaliki układamy na blachę i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni . Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Opis

Śniadanie od Serca dla Serca. Z własnego doświadczenia wiem, że śniadania typu kanapka z serem albo szynką szybko się dzieciom nudzą. Nadziewane trójkąty to świetna alternatywa, aby urozmaicić śniadaniówkę dziecka. Można je przygotować z różnymi warzywami. U nas najczęściej jest to papryka oraz różnego rodzaju ogórki, które moje dzieci uwielbiają. Dodatkowo przygotowałam czekoladowe rogaliki, które osłodzą dzieciom przerwy w szkole, a na przekąskę dodałam niezastąpiony mus Kubuś. Na zaspokojenie pragnienia w plecaku zawsze znajduje się Sok 100% owoców firmy Tymbark. Tak przygotowane śniadanie dostarczy dzieciom wielu składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.

Podobne przepisy

Pascha

Średni Do 1 godz
Pascha

Szakszuka z ciecierzycą

Łatwy Do 40 min
Szakszuka z ciecierzycą

Jajka w koszulce na tostach

Łatwy Do 15 min
Jajka w koszulce na tostach

Tosty francuskie z domową konfiturą z jabłek

Łatwy Do 40 min
Tosty francuskie z domową konfiturą z jabłek

Dietetyczne omlety ze świeżymi warzywami, pieczarkami i ket...

Łatwy Do 40 min
Dietetyczne omlety ze świeżymi warzywami, pieczarkami i ket...

Jajka faszerowane z bekonem i żurawiną

Łatwy Do 1 godz
Jajka faszerowane z bekonem i żurawiną

Jajka faszerowane z majonezem

Łatwy Do 40 min
Jajka faszerowane z majonezem

Jogurt z musem

Łatwy Do 40 min
Jogurt z musem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!