Nadziewane trójkąty i czekoladowe rogale

mackowiakmagdalena
Nadziewane trójkąty i czekoladowe rogale

0

0 / 0

Śniadanie od Serca dla Serca. Z własnego doświadczenia wiem, że śniadania typu kanapka z serem albo szynką szybko się dzieciom nudzą. Nadziewane trójkąty to świetna alternatywa, aby urozmaicić śniadaniówkę dziecka. Można je przygotować z różnymi warzywami. U nas najczęściej jest to papryka oraz różnego rodzaju ogórki, które moje dzieci uwielbiają. Dodatkowo przygotowałam czekoladowe rogaliki, które osłodzą dzieciom przerwy w szkole, a na przekąskę dodałam niezastąpiony mus Kubuś. Na zaspokojenie pragnienia w plecaku zawsze znajduje się Sok 100% owoców firmy Tymbark. Tak przygotowane śniadanie dostarczy dzieciom wielu składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.

20

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. pierś z kurczaka pojedyńcza

0.50 szt. papryka czerwona

3 szt. ogórki konserwowe krakus

10 dag. ser żółty w kawałku

2 łyżka majonez krakus

2 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 szt. placek tortilla

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

0.50 opak. przyprawa do gyrosa

0.50 kg mąka lubella puszysta luksusowa

0.50 kostka margaryna

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja l

5 dag. drożdże

3 łyżka cukier

3 łyżka kakao decomorreno

200 mleko uht 3,2%

1 łyżka cukier puder

1 opak. mus kubuś jabłko, brzoskwinia, banan, marchew

1 szt. sok tymbark 100% jabłko

Przygotowanie


1

Nadziewane trójkąty: Mięso kroimy w drobne kawałki i wykładamy na patelnię z gorącym olejem. Dodajemy przyprawę do gyrosa i podsmażamy mięso cały czas mieszając. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę.

2

Majonez mieszamy z ketchupem i dodajemy drobno posiekany czosnek. Tak przygotowany sos wykładamy na jedną tortille i rozsmarowujemy.

3

Na przygotowany placek tortilli wykładamy wcześniej przygotowane mięso oraz paprykę i ogórki. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy drugim plackiem. Tortille wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Po upieczeniu kroimy w trójkąty. Danie można podawać zarówno na zimno, jak też na ciepło.

4

Czekoladowe rogaliki: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kakao i mieszamy. Margarynę wykładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

5

Do garnka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Odstawiamy z gazu i dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Dodajemy jajko i żółtko. Po wymieszaniu składników wlewamy wszystko do mąki. Dodajemy margarynę i wszystko wyrabiamy w jedną dużą kulkę. Ciasto dzielimy na 3 części.

6

Każdą z części po kolei rozwałkowujemy do momentu powstania kółka o grubości około 0,5 cm. Dzielimy nożem na trójkąty. Na każdy kawałek wykładamy dżem i zawijamy. Rogaliki układamy na blachę i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni . Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły