Nadziewane trójkąty i czekoladowe rogale
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mackowiakmagdalena
![Nadziewane trójkąty i czekoladowe rogale](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973592165.jpeg&w=3840&q=75)
Śniadanie od Serca dla Serca. Z własnego doświadczenia wiem, że śniadania typu kanapka z serem albo szynką szybko się dzieciom nudzą. Nadziewane trójkąty to świetna alternatywa, aby urozmaicić śniadaniówkę dziecka. Można je przygotować z różnymi warzywami. U nas najczęściej jest to papryka oraz różnego rodzaju ogórki, które moje dzieci uwielbiają. Dodatkowo przygotowałam czekoladowe rogaliki, które osłodzą dzieciom przerwy w szkole, a na przekąskę dodałam niezastąpiony mus Kubuś. Na zaspokojenie pragnienia w plecaku zawsze znajduje się Sok 100% owoców firmy Tymbark. Tak przygotowane śniadanie dostarczy dzieciom wielu składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.
0
0 / 0
Śniadanie od Serca dla Serca. Z własnego doświadczenia wiem, że śniadania typu kanapka z serem albo szynką szybko się dzieciom nudzą. Nadziewane trójkąty to świetna alternatywa, aby urozmaicić śniadaniówkę dziecka. Można je przygotować z różnymi warzywami. U nas najczęściej jest to papryka oraz różnego rodzaju ogórki, które moje dzieci uwielbiają. Dodatkowo przygotowałam czekoladowe rogaliki, które osłodzą dzieciom przerwy w szkole, a na przekąskę dodałam niezastąpiony mus Kubuś. Na zaspokojenie pragnienia w plecaku zawsze znajduje się Sok 100% owoców firmy Tymbark. Tak przygotowane śniadanie dostarczy dzieciom wielu składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.
20
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. pierś z kurczaka pojedyńcza
0.50 szt. papryka czerwona
3 szt. ogórki konserwowe krakus
10 dag. ser żółty w kawałku
2 łyżka majonez krakus
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 szt. placek tortilla
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
0.50 opak. przyprawa do gyrosa
0.50 kg mąka lubella puszysta luksusowa
0.50 kostka margaryna
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja l
5 dag. drożdże
3 łyżka cukier
3 łyżka kakao decomorreno
200 mleko uht 3,2%
1 łyżka cukier puder
1 opak. mus kubuś jabłko, brzoskwinia, banan, marchew
1 szt. sok tymbark 100% jabłko
Przygotowanie
Nadziewane trójkąty: Mięso kroimy w drobne kawałki i wykładamy na patelnię z gorącym olejem. Dodajemy przyprawę do gyrosa i podsmażamy mięso cały czas mieszając. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę.
Majonez mieszamy z ketchupem i dodajemy drobno posiekany czosnek. Tak przygotowany sos wykładamy na jedną tortille i rozsmarowujemy.
Na przygotowany placek tortilli wykładamy wcześniej przygotowane mięso oraz paprykę i ogórki. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy drugim plackiem. Tortille wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Po upieczeniu kroimy w trójkąty. Danie można podawać zarówno na zimno, jak też na ciepło.
Czekoladowe rogaliki: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kakao i mieszamy. Margarynę wykładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do garnka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Odstawiamy z gazu i dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Dodajemy jajko i żółtko. Po wymieszaniu składników wlewamy wszystko do mąki. Dodajemy margarynę i wszystko wyrabiamy w jedną dużą kulkę. Ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą z części po kolei rozwałkowujemy do momentu powstania kółka o grubości około 0,5 cm. Dzielimy nożem na trójkąty. Na każdy kawałek wykładamy dżem i zawijamy. Rogaliki układamy na blachę i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni . Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!