Nadziewane mielońce
m7
mielone z farszem...........
Wartości odżywcze na porcję
Energia
469
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
mielone z farszem...........
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
100 woda
150 olej
1 łyżecz. sól, pieprz
500 g wieprzowina łopatka
50 g bułka tarta
300 g pieczarki
100 g bułka tarta
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 łyżka bułka tarta
3 łyżka olej
0.50 łyżecz. sól, pieprz
Przygotowanie
Na patelnię nalać 3 łyżki oleju i rozgrzać.
Oczyszczone pieczarki pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię, podsmażyć.
Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, chwilę smażyć i na końcu dodać również pokrojoną w kostkę paprykę.
Farsz smażyć jeszcze około 3-4 minuty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do farszu dodać 1 łyżkę bułki tartej i wymieszać.
Bułka wciągnie nadmiar wytworzonego soku.
Mięso umyć, zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem.
Bułkę tartą zalać wodą i po napęcznieniu dodać do mięsa.
Jajka wbić do miski z mięsem, doprawić do smaku i wyrobić gładką masę.
Mięso i farsz podzielić na równe części. Każdy kawałek masy mięsnej rozłożyć na ręce, na środku kłaść po porcji farszu i zlepić formując podłużny i średni gruby kotlet.
Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron po około 5 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
469
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.