Nadziewana kalarepa
m7
Smaczna potrawa idealna na wiosenne i w letnie obiadki
0
0 / 0
Smaczna potrawa idealna na wiosenne i w letnie obiadki
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaków
1 szcz. soli
1 szcz. pieprzu
1 szcz. cukru
1 szcz. papryki
1 l bulionu
4 szt. duże kalarepki
1 szt. cebula
1 szt. czosnku
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. koperku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
30 dek. miesa mielonego
10 dek. kaszy jaglanej
Przygotowanie
Kalarepki obrać i umyć, zciąć wierzchy, wydrążyć. Kaszę ugotować na sypko. Ostudzić. Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z kaszą. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. Przygotowanym farszem napełnić wydrążone kalarepki . Włożyć do szerokiego rondla, obłożyć wyjętym miąższem. Zalać bulionem na małym ogniu dusić ok. 40 minut.
Ziemniaki oskrobać, opłukać, ugotować. Posiekać koperek. Stopić masło. Ugotowane kalarepki wyjąć z rondla. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną w małej ilości wody.
Całość zmiksować i ponownie zagotować. Sos przyprawić do smaku papryką, pieprzem i cukrem. Kalarepki podawać z ziemniakami polanymi masłem i posypanymi koperkiem oraz z sosem.