Nadziewana kalarepa
m7
Smaczna potrawa idealna na wiosenne i w letnie obiadki
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1288
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
128
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczna potrawa idealna na wiosenne i w letnie obiadki
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaków
1 szczyp. soli
1 szczyp. pieprzu
1 szczyp. cukru
1 szczyp. papryki
1 l bulionu
4 szt. duże kalarepki
1 szt. cebula
1 szt. czosnku
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. koperku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
30 dag. miesa mielonego
10 dag. kaszy jaglanej
Przygotowanie
Kalarepki obrać i umyć, zciąć wierzchy, wydrążyć. Kaszę ugotować na sypko. Ostudzić. Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z kaszą. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. Przygotowanym farszem napełnić wydrążone kalarepki . Włożyć do szerokiego rondla, obłożyć wyjętym miąższem. Zalać bulionem na małym ogniu dusić ok. 40 minut.
Ziemniaki oskrobać, opłukać, ugotować. Posiekać koperek. Stopić masło. Ugotowane kalarepki wyjąć z rondla. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną w małej ilości wody.
Całość zmiksować i ponownie zagotować. Sos przyprawić do smaku papryką, pieprzem i cukrem. Kalarepki podawać z ziemniakami polanymi masłem i posypanymi koperkiem oraz z sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1288
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
128
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.