Nadziewana kalarepa

m7
Nadziewana kalarepa

0

0 / 0

Smaczna potrawa idealna na wiosenne i w letnie obiadki

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaków

1 szcz. soli

1 szcz. pieprzu

1 szcz. cukru

1 szcz. papryki

1 l bulionu

4 szt. duże kalarepki

1 szt. cebula

1 szt. czosnku

1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. koperku

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

30 dek. miesa mielonego

10 dek. kaszy jaglanej

Przygotowanie


1

Kalarepki obrać i umyć, zciąć wierzchy, wydrążyć. Kaszę ugotować na sypko. Ostudzić. Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z kaszą. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. Przygotowanym farszem napełnić wydrążone kalarepki . Włożyć do szerokiego rondla, obłożyć wyjętym miąższem. Zalać bulionem na małym ogniu dusić ok. 40 minut.

2

Ziemniaki oskrobać, opłukać, ugotować. Posiekać koperek. Stopić masło. Ugotowane kalarepki wyjąć z rondla. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną w małej ilości wody.

3

Całość zmiksować i ponownie zagotować. Sos przyprawić do smaku papryką, pieprzem i cukrem. Kalarepki podawać z ziemniakami polanymi masłem i posypanymi koperkiem oraz z sosem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły