Nadziewana cukinia w barwach narodowych
MagdalenaMaria
Wartości odżywcze na porcję
Energia
387
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. cukinia
1 szt. cebula
10 dag. szynka wiejska
1 szt. papryka czerwona
1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz
1 szkl. sok pomidorowy tymbark
1 łyżecz. zioła prowansalskie
2 szczyp. sól, pieprz
2 szt. mozarella
2 łyżecz. pesto bazyliowe
1 łyżecz. koncentrat pomidorowy kotlin
Przygotowanie
Cukinię przekroić na dwie połówki. Wydrążyć środek za pomocą łyżeczki.
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Później paprykę, szynkę i kukurydzę, a na samym końcu miąższ z cukinii i pomidory w puszce. Pod koniec dodać koncentrat, sok pomidorowy, pesto oraz przyprawy. Gotować do odparowania wody.
Gotowym farszem nadziewać skórkę. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w 200 stopniach. Pod koniec zapiekania dodać plasterki mozzarelli i poczekać aż się lekko roztopią. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
387
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.