Nachosy serowe z dipami
Łowicz
Serowe nachosy z dipem pomidorowym, guacamole i jogurtem naturalnym to doskonała przekąska na wiele okazji. Świetnie sprawdzą się na wieczór filmowy, imprezę z przyjaciółmi lub przyjęcie na świeżym powietrzu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
730
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
230
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Serowe nachosy z dipem pomidorowym, guacamole i jogurtem naturalnym to doskonała przekąska na wiele okazji. Świetnie sprawdzą się na wieczór filmowy, imprezę z przyjaciółmi lub przyjęcie na świeżym powietrzu.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 opak. nachosy
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
4 szt. plastry sera mimolette
1 szt. awokado
2 łyżka sok z limonki
3 szt. ząbek czosnku
80 ml jogurt naturalny
1 szt. cebula biała
100 ml woda
1 szt. papryczka chili
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Cebulę białą pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i pokrojone drobno papryczki chili.
Całość przesmażamy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy wodę. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy do momentu, aż woda odparuje.
W międzyczasie awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Wydrążamy miąższ, rozgniatamy go widelcem i łączymy z wyciśniętym sokiem z limonki oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Nachosy wysypujemy na tackę, a ich wierzch przykrywamy serem mimolette. Pieczemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera.
Nachosy serowe podajemy z ostrym sosem pomidorowym, guacamole i jogurtem naturalnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
730
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
230
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.