Nachosy serowe z dipami

Łowicz
Nachosy serowe z dipami

0

0 / 0

Serowe nachosy z dipem pomidorowym, guacamole i jogurtem naturalnym to doskonała przekąska na wiele okazji. Świetnie sprawdzą się na wieczór filmowy, imprezę z przyjaciółmi lub przyjęcie na świeżym powietrzu.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 opak. nachosy

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

4 szt. plastry sera mimolette

1 szt. awokado

2 łyżka sok z limonki

3 szt. ząbek czosnku

80 ml jogurt naturalny

1 szt. cebula biała

100 ml woda

1 szt. papryczka chili

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. masło klarowane do smażenia

Przygotowanie


1

Cebulę białą pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i pokrojone drobno papryczki chili.

2

Całość przesmażamy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy wodę. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy do momentu, aż woda odparuje.

3

W międzyczasie awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Wydrążamy miąższ, rozgniatamy go widelcem i łączymy z wyciśniętym sokiem z limonki oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Nachosy wysypujemy na tackę, a ich wierzch przykrywamy serem mimolette. Pieczemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera.

5

Nachosy serowe podajemy z ostrym sosem pomidorowym, guacamole i jogurtem naturalnym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły