Muszle w sosie pomidorowym

m7
Muszle w sosie pomidorowym

2

0 / 0

Potrawa ta jest łatwa w przygotowaniu, nie jest też zbyt czasochłonna, doskonale urozmaici Twoje obiadowe menu.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. cukier

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

400 g makaron muszle

700 g pomidor

2 szt. czosnek

2 łyżka bazylia

4 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek na brązowo (obrane ząbki), dodajemy łyżkę bazylii, pomidory i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i resztą bazylii.

2

Ugotowany al dente makaron wrzucamy do garnka z sosem i mieszając, chwilę podgrzewamy.

3

Przekładamy do ogrzanej wazy i natychmiast podajemy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

512

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły