Muszle w sosie pomidorowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Muszle w sosie pomidorowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976550276.jpeg&w=3840&q=75)
Potrawa ta jest łatwa w przygotowaniu, nie jest też zbyt czasochłonna, doskonale urozmaici Twoje obiadowe menu.
2
0 / 0
Potrawa ta jest łatwa w przygotowaniu, nie jest też zbyt czasochłonna, doskonale urozmaici Twoje obiadowe menu.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. cukier
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron muszle
700 g pomidor
2 szt. czosnek
2 łyżka bazylia
4 łyżka oliwa
Przygotowanie
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek na brązowo (obrane ząbki), dodajemy łyżkę bazylii, pomidory i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i resztą bazylii.
Ugotowany al dente makaron wrzucamy do garnka z sosem i mieszając, chwilę podgrzewamy.
Przekładamy do ogrzanej wazy i natychmiast podajemy.