Muszle serowe
uwielbiampl
1
0 / 0
Poznaj pyszny przepis na muszle serowe! Genialne połączenie wyśmienitych serów: ricotta, rokpol oraz camembert. Idealne danie na obiad lub kolację. Przepis jest prosty, a na jego przygotowanie wystarcza niecała godzina.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietana
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
200 g ser ricotta
100 g ser rokpol pełnotłusty
100 g ser camembert
1 szt. makaron lubella muszle
3 szt. pomidor
1 szt. nać pietruszki
Przygotowanie
Do miski ścieramy na tarce o dużych oczkach, sery pleśniowe, dodajemy ricottę i wyrabiamy na gładką masę.
Zioła drobno siekamy i dodajemy do masy.
Pomidory kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera z ziołami. Wyrabiamy masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest gęsta dodajemy 3 łyżki śmietany.
Odstawiamy na kilkanaście minut. Muszle gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Rękaw do nadzienia wypełniamy masą i napełniamy każdą muszlę.
Muszle układamy w natłuszczonej formie i zapiekamy 30 minut, aż się zrumienią.