Muszle nadziewane szpinakiem z dodatkiem sera typu feta

uwielbiampl

Masz ochotę na pyszne danie? Mamy dla Ciebie ciekawą propozycję! Jest nią pyszny obiad w postaci muszli nadziewanych szpinakiem z dodatkiem sera typu feta. Na przygotowanie wystarczy Ci jedynie godzina!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
568
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.6 / 77
Masz ochotę na pyszne danie? Mamy dla Ciebie ciekawą propozycję! Jest nią pyszny obiad w postaci muszli nadziewanych szpinakiem z dodatkiem sera typu feta. Na przygotowanie wystarczy Ci jedynie godzina!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
200 g ser żółty
1 szt. makaron lubella inspiracje conchiglioni
1 szt. szpinak mrożony
1 szt. ser feta
5 szt. pomidory
4 szt. czosnek
3 łyżka masło
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron gotujemy al. dente, a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni.
3 ząbki czosnku kroimy na drobne kawałki. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i delikatnie podsmażamy na wolnym ogniu ok. 30 sekund. Dodajemy rozdrobniony szpinak i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Serek typu feta rozdrabniamy widelcem na talerzyku, a następnie dodajemy do szpinaku i mieszamy, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Doprawiamy do smaku.
Pomidory obieramy i kroimy, czosnek rozdrabniamy, mieszamy z oliwą oraz przyprawami. Całość chwilę smażymy, następnie wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Łyżeczką napełniamy makaron nadzieniem ze szpinaku i serka. Układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy serem żółtym. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 10 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
568
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.