Muszle nadziewane szpinakiem z dodatkiem sera typu feta

uwielbiampl
Muszle nadziewane szpinakiem z dodatkiem sera typu feta

2

3.6 / 77

Masz ochotę na pyszne danie? Mamy dla Ciebie ciekawą propozycję! Jest nią pyszny obiad w postaci muszli nadziewanych szpinakiem z dodatkiem sera typu feta. Na przygotowanie wystarczy Ci jedynie godzina!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

200 g ser żółty

1 szt. makaron lubella inspiracje conchiglioni

1 szt. szpinak mrożony

1 szt. ser feta

5 szt. pomidory

4 szt. czosnek

3 łyżka masło

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al. dente, a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni.

2

3 ząbki czosnku kroimy na drobne kawałki. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i delikatnie podsmażamy na wolnym ogniu ok. 30 sekund. Dodajemy rozdrobniony szpinak i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3

Serek typu feta rozdrabniamy widelcem na talerzyku, a następnie dodajemy do szpinaku i mieszamy, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Doprawiamy do smaku.

4

Pomidory obieramy i kroimy, czosnek rozdrabniamy, mieszamy z oliwą oraz przyprawami. Całość chwilę smażymy, następnie wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego.

5

Łyżeczką napełniamy makaron nadzieniem ze szpinaku i serka. Układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy serem żółtym. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 10 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły