Musaka
Łowicz
Musaka to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, które składa się z warstw ziemniaków, cukinii, mięsa mielonego i pomidorów. Całość zalewana jest masą jajeczną i pieczona do zarumienienia. To rodzaj zapiekanki, która idealnie sprawdzi się na sycący obiad lub aromatyczną kolację. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
394
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
0 / 0
Musaka to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, które składa się z warstw ziemniaków, cukinii, mięsa mielonego i pomidorów. Całość zalewana jest masą jajeczną i pieczona do zarumienienia. To rodzaj zapiekanki, która idealnie sprawdzi się na sycący obiad lub aromatyczną kolację. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
500 g mięso mielone wołowe
2 szt. cebula biała
4 szt. ząbki czosnku
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szt. jajko
150 g jogurt naturalny
300 g ziemniaki
1 szt. cukinia
150 g feta
1 szczyp. sól, pieprz czarny, oregano, cukier, papryka wędzona
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Cebulę i czosnek kroimy drobno, a następnie podsmażamy w garnku.
Dodajemy mięso mielone i smażymy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i dusimy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy mięso według uznania.
Ziemniaki i cukinię obieramy i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy do miski i delikatnie solimy. Odkładamy na 10 minut. Po tym czasie z miski pozbywamy się wody.
Jajko roztrzepujemy w misce i dokładnie mieszamy z solą, pieprzem i jogurtem naturalnym.
W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę farszu mięsnego i cukinii. Całość posypujemy pokruszoną fetę. Czynność powtarzamy, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane.
Zalewamy całość masą jajeczną.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy musakę ok. 25-30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
394
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.