Musaka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614874714.png&w=3840&q=75)
Łowicz
![Musaka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712316675952.jpg&w=3840&q=75)
Musaka to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, które składa się z warstw ziemniaków, cukinii, mięsa mielonego i pomidorów. Całość zalewana jest masą jajeczną i pieczona do zarumienienia. To rodzaj zapiekanki, która idealnie sprawdzi się na sycący obiad lub aromatyczną kolację. Smacznego!
3
0 / 0
Musaka to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, które składa się z warstw ziemniaków, cukinii, mięsa mielonego i pomidorów. Całość zalewana jest masą jajeczną i pieczona do zarumienienia. To rodzaj zapiekanki, która idealnie sprawdzi się na sycący obiad lub aromatyczną kolację. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
500 g mięso mielone wołowe
2 szt. cebula biała
4 szt. ząbki czosnku
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szt. jajko
150 g jogurt naturalny
300 g ziemniaki
1 szt. cukinia
150 g feta
1 szczyp. sól, pieprz czarny, oregano, cukier, papryka wędzona
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Cebulę i czosnek kroimy drobno, a następnie podsmażamy w garnku.
Dodajemy mięso mielone i smażymy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i dusimy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy mięso według uznania.
Ziemniaki i cukinię obieramy i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy do miski i delikatnie solimy. Odkładamy na 10 minut. Po tym czasie z miski pozbywamy się wody.
Jajko roztrzepujemy w misce i dokładnie mieszamy z solą, pieprzem i jogurtem naturalnym.
W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę farszu mięsnego i cukinii. Całość posypujemy pokruszoną fetę. Czynność powtarzamy, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane.
Zalewamy całość masą jajeczną.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy musakę ok. 25-30 minut.