Musaka

Łowicz
Musaka

4

0 / 0

Musaka to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, które składa się z warstw ziemniaków, cukinii, mięsa mielonego i pomidorów. Całość zalewana jest masą jajeczną i pieczona do zarumienienia. To rodzaj zapiekanki, która idealnie sprawdzi się na sycący obiad lub aromatyczną kolację. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

500 g mięso mielone wołowe

2 szt. cebula biała

4 szt. ząbki czosnku

1 puszka pomidory krojone łowicz

1 szt. jajko

150 g jogurt naturalny

300 g ziemniaki

1 szt. cukinia

150 g feta

1 szczyp. sól, pieprz czarny, oregano, cukier, papryka wędzona

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Cebulę i czosnek kroimy drobno, a następnie podsmażamy w garnku.

2

Dodajemy mięso mielone i smażymy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i dusimy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

3

Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy mięso według uznania.

4

Ziemniaki i cukinię obieramy i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy do miski i delikatnie solimy. Odkładamy na 10 minut. Po tym czasie z miski pozbywamy się wody.

5

Jajko roztrzepujemy w misce i dokładnie mieszamy z solą, pieprzem i jogurtem naturalnym.

6

W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę farszu mięsnego i cukinii. Całość posypujemy pokruszoną fetę. Czynność powtarzamy, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane.

7

Zalewamy całość masą jajeczną.

8

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy musakę ok. 25-30 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

394

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły