Musaka
m7
Musaka to specjał kuchni greckiej warto jej spróbować .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
879
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Musaka to specjał kuchni greckiej warto jej spróbować .
22
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
120 wino białe wytrawne
2 szczyp. gałka muszkatołowa
2 szczyp. cynamon
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. bazylia
2 szkl. mleko
6 szt. ziemniaki
2 szt. bakłażan
1 szt. pomidory krojone łowicz
6 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 szt. goździki
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka oliwa
5 łyżka mąka pszenna tortowa
4 łyżka ser żółty
50 dag. mięso mielone wołowo-wieprzowe
10 dag. masło
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy .
Wraz z bakłażanami kroimy w plasterki.
Podsmażamy na oliwie .
Osączamy .
W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki .
Oprószamy solą , pieprzem,oregano i bazylią .
Wykładamy bakłażany i także oprószamy przyprawami .
Cebulę siekamy i smażymy .
Wkładamy mięso i zmiażdżony czosnek .
Chwilę smażymy .
Dodajemy pomidory , przecier i wino .
Wkładamy zawinięte w gazę liść , goździki i ziele .
Doprawiamy .
Chwilę dusimy .
Przyprawy usuwamy .
Mięso wykładamy na bakłażany .
Sos : masło roztapiamy , mieszając , dodajemy po łyżce mąki i mleko .
Mieszamy z rozkłóconymi jajkami i serem .
Doprawiamy gałką , pieprzem i solą .
Polewamy mięso .
Pieczemy 30 minut w 200 stopniach C .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
879
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.