Example thumb
0

Składniki

120 Mililitrów
wino białe wytrawne
2 Szczypty
gałka muszkatołowa
2 Szczypty
cynamon
1 Łyżeczka
sól
1 Łyżeczka
oregano
1 Łyżeczka
bazylia
2 Szklanki
mleko
6 Sztuk
ziemniaki
2 Sztuki
Bakłażan
1 Sztuka
pomidory w puszce
6 Sztuk
ząbek czosnku
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
2 Sztuki
goździki
3 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
oliwa
5 Łyżek
mąka pszenna tortowa
4 Łyżki
ser żółty
50 Dekagramów
mięso mielone wieprzowo-wołowe
10 Dekagramów
masło
0.5 Łyżeczki
pieprz
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy .
  2. Wraz z bakłażanami kroimy w plasterki.
  3. Podsmażamy na oliwie .
  4. Osączamy .
  5. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki .
  6. Oprószamy solą , pieprzem,oregano i bazylią .
  7. Wykładamy bakłażany i także oprószamy przyprawami .
  8. Cebulę siekamy i smażymy .
  9. Wkładamy mięso i zmiażdżony czosnek .
  10. Chwilę smażymy .
  11. Dodajemy pomidory , przecier i wino .
  12. Wkładamy zawinięte w gazę liść , goździki i ziele .
  13. Doprawiamy .
  14. Chwilę dusimy .
  15. Przyprawy usuwamy .
  16. Mięso wykładamy na bakłażany .
  17. Sos : masło roztapiamy , mieszając , dodajemy po łyżce mąki i mleko .
  18. Mieszamy z rozkłóconymi jajkami i serem .
  19. Doprawiamy gałką , pieprzem i solą .
  20. Polewamy mięso .
  21. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach C .

Opis

Musaka to specjał kuchni greckiej warto jej spróbować .

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!