Musaka

m7
Musaka

0

0 / 0

Musaka to specjał kuchni greckiej warto jej spróbować .

22

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

120 wino białe wytrawne

2 szcz. gałka muszkatołowa

2 szcz. cynamon

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylia

2 szkl. mleko

6 szt. ziemniaki

2 szt. bakłażan

1 szt. pomidory krojone łowicz

6 szt. ząbek czosnku

1 szt. cebula

1 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

2 szt. goździki

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka oliwa

5 łyżka mąka pszenna tortowa

4 łyżka ser żółty

50 dek. mięso mielone wołowo-wieprzowe

10 dek. masło

0.50 łyżeczka pieprz

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy .

2

Wraz z bakłażanami kroimy w plasterki.

3

Podsmażamy na oliwie .

4

Osączamy .

5

W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki .

6

Oprószamy solą , pieprzem,oregano i bazylią .

7

Wykładamy bakłażany i także oprószamy przyprawami .

8

Cebulę siekamy i smażymy .

9

Wkładamy mięso i zmiażdżony czosnek .

10

Chwilę smażymy .

11

Dodajemy pomidory , przecier i wino .

12

Wkładamy zawinięte w gazę liść , goździki i ziele .

13

Doprawiamy .

14

Chwilę dusimy .

15

Przyprawy usuwamy .

16

Mięso wykładamy na bakłażany .

17

Sos : masło roztapiamy , mieszając , dodajemy po łyżce mąki i mleko .

18

Mieszamy z rozkłóconymi jajkami i serem .

19

Doprawiamy gałką , pieprzem i solą .

20

Polewamy mięso .

21

Pieczemy 30 minut w 200 stopniach C .

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły