Mus żurawinowy

EkspertOdKuchni
Mus żurawinowy

0

0 / 0

Mus żurawinowy to doskonały dodatek do wielu dań. Ma kwaśno-słodki smak, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Świetnie pasuje do tradycyjnych dań mięsnych, zwłaszcza podczas świąt. Można go dodać również do serów, sałatek lub kanapek.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 g żurawina

200 g cukier

50 ml sok z cytryny

20 g imbir

200 ml woda

Przygotowanie


1

Żurawinę myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier, sok z cytryny, starty imbir i zalewamy wszystko wodą.

2

Gotujemy żurawinę do momentu, aż się rozpadnie i blendujemy.

3

Przed zlaniem do słoika próbujemy, czy mus jest wystarczająco słodki. W razie zbyt małej ilości cukru dosładzamy i zagotowujemy jeszcze raz.

4

Po zagotowaniu przelewamy gorący mus do czystych i wyparzonych słoików.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

940

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

235

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły