Mus żurawinowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Mus żurawinowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706180683988.jpg&w=3840&q=75)
Mus żurawinowy to doskonały dodatek do wielu dań. Ma kwaśno-słodki smak, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Świetnie pasuje do tradycyjnych dań mięsnych, zwłaszcza podczas świąt. Można go dodać również do serów, sałatek lub kanapek.
0
0 / 0
Mus żurawinowy to doskonały dodatek do wielu dań. Ma kwaśno-słodki smak, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Świetnie pasuje do tradycyjnych dań mięsnych, zwłaszcza podczas świąt. Można go dodać również do serów, sałatek lub kanapek.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 g żurawina
200 g cukier
50 ml sok z cytryny
20 g imbir
200 ml woda
Przygotowanie
Żurawinę myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier, sok z cytryny, starty imbir i zalewamy wszystko wodą.
Gotujemy żurawinę do momentu, aż się rozpadnie i blendujemy.
Przed zlaniem do słoika próbujemy, czy mus jest wystarczająco słodki. W razie zbyt małej ilości cukru dosładzamy i zagotowujemy jeszcze raz.
Po zagotowaniu przelewamy gorący mus do czystych i wyparzonych słoików.