Mus truskawkowy z włoskimi ciasteczkami amaretto
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Mus truskawkowy z włoskimi ciasteczkami amaretto](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976459118.jpeg&w=3840&q=75)
Mus truskawkowy, bita śmietana i ciasteczka amaretto - trzy proste składniki, a efektem jest niebiański deser. Polecamy w szczególności, kiedy jest sezon na słodkie i smaczne truskawki.
0
3 / 1
Mus truskawkowy, bita śmietana i ciasteczka amaretto - trzy proste składniki, a efektem jest niebiański deser. Polecamy w szczególności, kiedy jest sezon na słodkie i smaczne truskawki.
4
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 śmietanka kremowa 30%
5 szt. ciasteczka amaretto
3 łyżka cukier
60 dag. truskawki
Przygotowanie
Ubijamy kremówkę z łyżką cukru.
Truskawki miksujemy na pure z 2 łyżkami cukru.
W szklanym pucharku na dno kruszymy po jednym ciasteczku amaretto, na to dajemy po łyżce bitej śmietany. Następnie po dwie łyżki pure truskawkowego.
Układamy warstwy jeszcze raz. Robimy kleksa z bitej śmietany.
Wstawiamy do lodówk na 2 godziny.
Przed podaniem ozdabiamy pokruszonym ciasteczkiem amaretto oraz plasterkiem truskawki.