Mus czekoladowy
m7
Pyszny mus czekoladowy przygotujesz w kilka minut. Jest aksamitny, delikatny i mocno czekoladowy.
1
3 / 1
Pyszny mus czekoladowy przygotujesz w kilka minut. Jest aksamitny, delikatny i mocno czekoladowy.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 śmietanka kremowa 30%
4 łyżeczka cukier
4 łyżeczka płatki migdałowe
1 szt. czekolada gorzka
2 szt. żółtko jaja kurzego
4 łyżka bita śmietana
Przygotowanie
Czekoladę rozdrabniamy (zostawiamy jedną kostkę do dekoracji), roztapiamy w garnuszku na parze lub w mikrofali.
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.
Żółtka ubijamy z 2 łyżeczkami cukru.
Do żółtek dodajemy po łyżce roztopionej czekolady, cały czas mieszając, na koniec dodajemy ubitą śmietanę (zostawiamy 4 łyżki do dekoracji).
Tak przygotowany mus wlewamy do 4 małych szklaneczek, na górę dodajemy po łyżce bitej śmietany, posypujemy migdałami i wiórkami czekolady.