Mus czekoladowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Mus czekoladowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973028260.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny mus czekoladowy przygotujesz w kilka minut. Jest aksamitny, delikatny i mocno czekoladowy.
1
3 / 1
Pyszny mus czekoladowy przygotujesz w kilka minut. Jest aksamitny, delikatny i mocno czekoladowy.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 śmietanka kremowa 30%
4 łyżecz. cukier
4 łyżecz. płatki migdałowe
1 szt. czekolada gorzka
2 szt. żółtko jaja kurzego
4 łyżka bita śmietana
Przygotowanie
Czekoladę rozdrabniamy (zostawiamy jedną kostkę do dekoracji), roztapiamy w garnuszku na parze lub w mikrofali.
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.
Żółtka ubijamy z 2 łyżeczkami cukru.
Do żółtek dodajemy po łyżce roztopionej czekolady, cały czas mieszając, na koniec dodajemy ubitą śmietanę (zostawiamy 4 łyżki do dekoracji).
Tak przygotowany mus wlewamy do 4 małych szklaneczek, na górę dodajemy po łyżce bitej śmietany, posypujemy migdałami i wiórkami czekolady.