Murzynek z pomarańczą

decomorreno
Murzynek z pomarańczą

1

0 / 0

Klasyczny murzynek to ciasto bez wad - proste i szybkie do przygotowania, a przede wszystkim niezwykle smaczne. Sprawdź nasz przepis na murzynek z dodatkiem skórek z pomarańczy i zaskocz najbliższych, częstując ich tych przepysznym ciastem!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 g masło

1.75 szkl. cukier

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 szkl. mleko

4 szt. jaja kurze całe

4 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka ekstrakt waniliowy

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szt. pomarańcza

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

W dużym garnku zagotowujemy, co jakiś czas mieszając: kostkę masła, 1,5 szklanki cukru, 4 kopiaste łyżki kakao, mleko i ekstrakt.

2

Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy (np. drewnianą łyżką). Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej.

3

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy połowę białek z masą kakaową. Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszamy.

4

Przekładamy do keksówki o długości 25-30 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-45 minut.

5

Przygotowujemy skórkę pomarańczową: pomarańcze parzymy i obieramy cienko skórkę. Kroimy w drobną kostkę. Zasmażamy z łyżką masła, sokiem z połowy pomarańczy i 4 łyżkami cukru.

6

Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto polewamy odstawioną wcześniej polewą, posypujemy skórką pomarańczy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły