1

Składniki

2 Szklanki
4 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
200 Gramów
masło
1.75 Szklanki
cukier
0.5 Szklanki
mleko
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
ekstrakt waniliowy
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Sztuki
pomarańcza
1 Łyżka
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W dużym garnku zagotowujemy, co jakiś czas mieszając: kostkę masła, 1,5 szklanki cukru, 4 kopiaste łyżki kakao, mleko i ekstrakt.
  2. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy (np. drewnianą łyżką). Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej.
  3. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy połowę białek z masą kakaową. Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszamy.
  4. Przekładamy do keksówki o długości 25-30 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-45 minut.
  5. Przygotowujemy skórkę pomarańczową: pomarańcze parzymy i obieramy cienko skórkę. Kroimy w drobną kostkę. Zasmażamy z łyżką masła, sokiem z połowy pomarańczy i 4 łyżkami cukru.
  6. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto polewamy odstawioną wcześniej polewą, posypujemy skórką pomarańczy.

Podobne przepisy

Muffinki

Łatwy Do 1 godz
Muffinki

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowe Pancakes

Łatwy Do 15 min
Kakaowe Pancakes

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Podwójnie Kakaowe babeczki

Łatwy Do 1 godz
Podwójnie Kakaowe babeczki

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!