Example thumb
1

Składniki

4 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
200 Gramów
masło
1.75 Szklanki
cukier
2 Szklanki
ingridient
mąka tradycyjna tortowa Lubella
0.5 Szklanki
mleko
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
Ekstrakt waniliowy
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Sztuki
pomarańcza
1 Łyżka
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. W dużym garnku zagotowujemy, co jakiś czas mieszając: kostkę masła, 1,5 szklanki cukru, 4 kopiaste łyżki kakao, mleko i ekstrakt. Zdejmujemy z ognia, odlewamy niepełne pół szklanki (będzie to polewa) i odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia
  2. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy (np. drewnianą łyżką). Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy połowę białek z masą kakaową. Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszamy
  3. Przekładamy do keksówki o długości 25-30 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-45 minut. Przygotowujemy skórkę pomarańczową: pomarańcze parzymy i obieramy cienko skórkę. Kroimy w drobną kostkę. Zasmażamy z łyżką masła, sokiem z połowy pomarańczy i 4 łyżkami cukru. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto polewamy odstawioną wcześniej polewą, posypujemy skórką pomarańczy.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!