Murzynek z pomarańczą
decomorreno
Klasyczny murzynek to ciasto bez wad - proste i szybkie do przygotowania, a przede wszystkim niezwykle smaczne. Sprawdź nasz przepis na murzynek z dodatkiem skórek z pomarańczy i zaskocz najbliższych, częstując ich tych przepysznym ciastem!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
248
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Klasyczny murzynek to ciasto bez wad - proste i szybkie do przygotowania, a przede wszystkim niezwykle smaczne. Sprawdź nasz przepis na murzynek z dodatkiem skórek z pomarańczy i zaskocz najbliższych, częstując ich tych przepysznym ciastem!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 g masło
1.75 szkl. cukier
2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. mleko
4 szt. jaja kurze całe
4 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka ekstrakt waniliowy
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. pomarańcza
1 łyżka masło
Przygotowanie
W dużym garnku zagotowujemy, co jakiś czas mieszając: kostkę masła, 1,5 szklanki cukru, 4 kopiaste łyżki kakao, mleko i ekstrakt.
Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy (np. drewnianą łyżką). Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy połowę białek z masą kakaową. Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszamy.
Przekładamy do keksówki o długości 25-30 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-45 minut.
Przygotowujemy skórkę pomarańczową: pomarańcze parzymy i obieramy cienko skórkę. Kroimy w drobną kostkę. Zasmażamy z łyżką masła, sokiem z połowy pomarańczy i 4 łyżkami cukru.
Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto polewamy odstawioną wcześniej polewą, posypujemy skórką pomarańczy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
248
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.