Murzynek z kalafiora
decomorreno
Murzynek z kalafiora brzmi dość osobliwie, prawda? Na szczęście smakuje znakomicie! Poznaj wyjątkowy przepis na to nowoczesne ciasto. Receptura jest bardzo prosta, a efekt końcowy jest spektakularny. Zaskocz swoich bliskich tym pysznym wypiekiem!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
410
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Murzynek z kalafiora brzmi dość osobliwie, prawda? Na szczęście smakuje znakomicie! Poznaj wyjątkowy przepis na to nowoczesne ciasto. Receptura jest bardzo prosta, a efekt końcowy jest spektakularny. Zaskocz swoich bliskich tym pysznym wypiekiem!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 szkl. suszone daktyle
0.25 szkl. woda
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.25 szkl. kakao decomorreno
3 szt. jaja l
290 g kalafior
4 łyżka miód
100 g masło
1 łyżka mleko uht 3,2%
4 łyżka cukier puder
4 łyżka kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
200 g owoce sezonowe
Przygotowanie
Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na około 30 minut.
Po upływie tego czasu odcedź daktyle, następnie zblenduj je z 1/4 szklanki wody, miodem, ugotowanym kalafiorem oraz jajkami na jednolitą masę.
Dodaj do niej pozostałe składniki i całość wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto przelej do natłuszczonej i obsypanej odrobiną mąki formy.
Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut, do suchego patyczka.
Jak ciasto całkowicie ostygnie możesz zabrać się za przygotowanie polewy.
W rondelku rozpuść masło z mlekiem oraz cukrem, nie doprowadzając do wrzenia.
Zdejmij z ognia, odczekaj kilka minut, wmieszaj z kakao tak, aby uzyskać odpowiadającą Ci konsystencję polewy.
Pozostaw do przestygnięcia na około 30-40 minut.
Gotową polewą oblej ostudzone ciasto. Na wierzchu połóż ulubione owoce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
410
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka