Murzynek z kalafiora

decomorreno
Murzynek z kalafiora

1

0 / 0

Murzynek z kalafiora brzmi dość osobliwie, prawda? Na szczęście smakuje znakomicie! Poznaj wyjątkowy przepis na to nowoczesne ciasto. Receptura jest bardzo prosta, a efekt końcowy jest spektakularny. Zaskocz swoich bliskich tym pysznym wypiekiem!

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.50 szkl. suszone daktyle

0.25 szkl. woda

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.25 szkl. kakao decomorreno

3 szt. jaja l

290 g kalafior

4 łyżka miód

100 g masło

1 łyżka mleko uht 3,2%

4 łyżka cukier puder

4 łyżka kakao decomorreno

2 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

200 g owoce sezonowe

Przygotowanie


1

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na około 30 minut.

2

Po upływie tego czasu odcedź daktyle, następnie zblenduj je z 1/4 szklanki wody, miodem, ugotowanym kalafiorem oraz jajkami na jednolitą masę.

3

Dodaj do niej pozostałe składniki i całość wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.

4

Ciasto przelej do natłuszczonej i obsypanej odrobiną mąki formy.

5

Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut, do suchego patyczka.

6

Jak ciasto całkowicie ostygnie możesz zabrać się za przygotowanie polewy.

7

W rondelku rozpuść masło z mlekiem oraz cukrem, nie doprowadzając do wrzenia.

8

Zdejmij z ognia, odczekaj kilka minut, wmieszaj z kakao tak, aby uzyskać odpowiadającą Ci konsystencję polewy.

9

Pozostaw do przestygnięcia na około 30-40 minut.

10

Gotową polewą oblej ostudzone ciasto. Na wierzchu połóż ulubione owoce.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły