Murzynek z czekoladą

m7
Murzynek z czekoladą

2

0 / 0

Proste ciacho w sam raz dla amatorów pieczenia.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 mleko

150 olej

1 łyżecz. soda oczyszczona

2 łyżecz. cynamon

2 łyżecz. dżem

250 g cukier

300 g mąka pszenna tortowa

50 g czekolada gorzka

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Cukier, mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać mleko oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie miksowania wbić jajo, dodać dżem, cynamon i kakao. Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy.

2

Formę o wymiarach 35cmx12cm nasmarować odrobiną oleju i oprószyć bułką tartą. Ciasto, które powinno być rzadkie, wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika.

3

W piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem.

4

Gdy ciasto już ciut wystygnie, ale będzie jeszcze dosyć gorące, ułożyć na wierzchu kostki czekolady. Po chwili będą miękkie więc można je rozsmarować nożem. Następnie posypać orzechami. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

698

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

87

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły