Murzynek z czekoladą

m7
Murzynek z czekoladą

1

0 / 0

Proste ciacho w sam raz dla amatorów pieczenia.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 mleko

150 olej

1 łyżeczka soda oczyszczona

2 łyżeczka cynamon

2 łyżeczka dżem

250 g cukier

300 g mąka pszenna tortowa

50 g czekolada gorzka

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Cukier, mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać mleko oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie miksowania wbić jajo, dodać dżem, cynamon i kakao. Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy.

2

Formę o wymiarach 35cmx12cm nasmarować odrobiną oleju i oprószyć bułką tartą. Ciasto, które powinno być rzadkie, wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika.

3

W piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem.

4

Gdy ciasto już ciut wystygnie, ale będzie jeszcze dosyć gorące, ułożyć na wierzchu kostki czekolady. Po chwili będą miękkie więc można je rozsmarować nożem. Następnie posypać orzechami. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły