Murzynek z czekoladą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Murzynek z czekoladą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976954886.jpeg&w=3840&q=75)
Proste ciacho w sam raz dla amatorów pieczenia.
1
0 / 0
Proste ciacho w sam raz dla amatorów pieczenia.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 mleko
150 olej
1 łyżecz. soda oczyszczona
2 łyżecz. cynamon
2 łyżecz. dżem
250 g cukier
300 g mąka pszenna tortowa
50 g czekolada gorzka
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka orzechy włoskie
Przygotowanie
Cukier, mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać mleko oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie miksowania wbić jajo, dodać dżem, cynamon i kakao. Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy.
Formę o wymiarach 35cmx12cm nasmarować odrobiną oleju i oprószyć bułką tartą. Ciasto, które powinno być rzadkie, wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika.
W piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem.
Gdy ciasto już ciut wystygnie, ale będzie jeszcze dosyć gorące, ułożyć na wierzchu kostki czekolady. Po chwili będą miękkie więc można je rozsmarować nożem. Następnie posypać orzechami. Smacznego!