Murzynek z buraczkami
m7
0
0 / 0
Najlepszy murzynek jaki piekłam
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka aromat waniliowy
1 szkl. cukier
1 szkl. olej
1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szt. czekolada gorzka
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. burak
3 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Buraczki obrać,zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z soku.
Czekolady połamać, włożyć do metalowej miski.Ustawić na garnku z gorącą wodą,dodać 6 łyżek mleka,mieszając dobrze rozpuścić,ostudzić.
Jaja wbić do miski,dodać cukier, cukier waniliowy, zmiksować na gładką puszystą masę.
Wlać olej,wymieszać.
Wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę wymieszać.
Dodać buraczki i stopioną czekoladę,delikatnie wymieszać.
Średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec około 70 minut w temperaturze 160 stopni.Gotowe ciasto obficie posypać cukrem pudrem.