Murzynek z buraczkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Murzynek z buraczkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5132-1702057814040.jpeg&w=3840&q=75)
Najlepszy murzynek jaki piekłam
0
0 / 0
Najlepszy murzynek jaki piekłam
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. aromat waniliowy
1 szkl. cukier
1 szkl. olej
1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szt. czekolada gorzka
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. burak
3 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Buraczki obrać,zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z soku.
Czekolady połamać, włożyć do metalowej miski.Ustawić na garnku z gorącą wodą,dodać 6 łyżek mleka,mieszając dobrze rozpuścić,ostudzić.
Jaja wbić do miski,dodać cukier, cukier waniliowy, zmiksować na gładką puszystą masę.
Wlać olej,wymieszać.
Wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę wymieszać.
Dodać buraczki i stopioną czekoladę,delikatnie wymieszać.
Średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec około 70 minut w temperaturze 160 stopni.Gotowe ciasto obficie posypać cukrem pudrem.