Murzynek z buraczkami

m7
Murzynek z buraczkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Najlepszy murzynek jaki piekłam

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. aromat waniliowy

1 szkl. cukier

1 szkl. olej

1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szt. czekolada gorzka

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. burak

3 łyżka cukier puder

Przygotowanie


Buraczki obrać,zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z soku.

Czekolady połamać, włożyć do metalowej miski.Ustawić na garnku z gorącą wodą,dodać 6 łyżek mleka,mieszając dobrze rozpuścić,ostudzić.

Jaja wbić do miski,dodać cukier, cukier waniliowy, zmiksować na gładką puszystą masę.

Wlać olej,wymieszać.

Wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę wymieszać.

Dodać buraczki i stopioną czekoladę,delikatnie wymieszać.

Średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

Piec około 70 minut w temperaturze 160 stopni.Gotowe ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

295

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły