Murzynek "Nie liczę kalorii"

iwona.bakalarska
Murzynek "Nie liczę kalorii"

0

0 / 0

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

0.75 szkl. olej rzepakowy tłoczony na zimno

0.50 szkl. woda

1 szkl. cukier

5 łyżka kakao decomorreno

1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka soda oczyszczona

500 śmietanka kremowa 30%

0.50 szkl. cukier puder

2 łyżka żelatyna

0.50 szkl. woda

0.50 kost. margaryna

5 łyżeczka cukier

3 łyżeczka kakao decomorreno

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Zagotować masę czekoladową z oleju, wody, cukru, kakao Decomorreno. Wystudzić.

2

Mąkę Lubella, proszek do pieczenia, sodę przesiać przez sito. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem po jednym żółtku powoli mieszając.

3

Do czekoladowej masy dodać delikatnie mieszając masę żółtkową, następnie dodać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia.

4

Piec w 180*C około 40-45 minut do „suchego patyczka”. . Wystudzone ciasto przeciąć na dwa blaty.

5

Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ciasto przełożyć częścią ubitej śmietany, resztę śmietany wyłożyć na wierzch ciasta.

6

Zagotować margarynę z cukrem i kakao Decomorreno. Wystudzić masę i dodać jajko szybko mieszając. Powstałą polewą polać ciasto i udekorować owocami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły