Murzynek "Nie liczę kalorii"
iwona.bakalarska
Wartości odżywcze na porcję
Energia
599
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
0.75 szkl. olej rzepakowy tłoczony na zimno
0.50 szkl. woda
1 szkl. cukier
5 łyżka kakao decomorreno
1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
500 śmietanka kremowa 30%
0.50 szkl. cukier puder
2 łyżka żelatyna
0.50 szkl. woda
0.50 kostka margaryna
5 łyżecz. cukier
3 łyżecz. kakao decomorreno
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Zagotować masę czekoladową z oleju, wody, cukru, kakao Decomorreno. Wystudzić.
Mąkę Lubella, proszek do pieczenia, sodę przesiać przez sito. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem po jednym żółtku powoli mieszając.
Do czekoladowej masy dodać delikatnie mieszając masę żółtkową, następnie dodać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia.
Piec w 180*C około 40-45 minut do „suchego patyczka”. . Wystudzone ciasto przeciąć na dwa blaty.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ciasto przełożyć częścią ubitej śmietany, resztę śmietany wyłożyć na wierzch ciasta.
Zagotować margarynę z cukrem i kakao Decomorreno. Wystudzić masę i dodać jajko szybko mieszając. Powstałą polewą polać ciasto i udekorować owocami.