Murzynek "Nie liczę kalorii"
iwona.bakalarska
0
0 / 0
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
0.75 szkl. olej rzepakowy tłoczony na zimno
0.50 szkl. woda
1 szkl. cukier
5 łyżka kakao decomorreno
1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
500 śmietanka kremowa 30%
0.50 szkl. cukier puder
2 łyżka żelatyna
0.50 szkl. woda
0.50 kost. margaryna
5 łyżeczka cukier
3 łyżeczka kakao decomorreno
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Zagotować masę czekoladową z oleju, wody, cukru, kakao Decomorreno. Wystudzić.
Mąkę Lubella, proszek do pieczenia, sodę przesiać przez sito. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem po jednym żółtku powoli mieszając.
Do czekoladowej masy dodać delikatnie mieszając masę żółtkową, następnie dodać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia.
Piec w 180*C około 40-45 minut do „suchego patyczka”. . Wystudzone ciasto przeciąć na dwa blaty.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ciasto przełożyć częścią ubitej śmietany, resztę śmietany wyłożyć na wierzch ciasta.
Zagotować margarynę z cukrem i kakao Decomorreno. Wystudzić masę i dodać jajko szybko mieszając. Powstałą polewą polać ciasto i udekorować owocami.